Tiltakoznak a vezető cseh napilapok, hírmagazinok és televíziók az új büntető törvénykönyv azon paragrafusa ellen, amely büntetés terhe alatt megtiltja a rendőrségi lehallgatások nyilvánosságra hozatalát.

“Ez durva beavatkozás a 2000-ben elfogadott sajtótörvénybe és a sajtó életébe” – írják a vezető cseh médiumok képviselői Premysl Sobotkának, a szenátus elnökének, Petr Pithart alelnöknek és Jirí Oberfalzer médiabizottsági elnöknek címzett levelükben. Az aláírók szerint a rendelkezés sérti és korlátozza a sajtószabadságot, valamint és az információk szabad áramlását.

Az új büntető törvénykönyvet a napokban fogadta el az alsóház, s életbe lépéséhez még a felsőház jóváhagyására, valamint az államfő aláírására is szükség van. A tiltakozáshoz csatlakozók arra kérik a szenátust, hogy ne tűzze napirendre a törvény megvitatását anélkül, hogy előtte meghallgatta volna a sajtó képviselőinek és szakembereknek a véleményét. A képviselőház ugyanis anélkül szavazta meg az új normát, hogy arról nyílt vitát tartott volna.

A rendőrségi lehallgatások sajtóbeli nyilvánosságra hozatalának betiltását és büntethetőségének bevezetését már korábban a cseh újságírók szindikátusa és az európai újságkiadók szövetsége (ENPA) is bírálta. Az ENPA felhívta az Európai Unió tagországainak figyelmét, hogy hagyjanak fel az olyan kísérletekkel, amelyek az emberi szabadságjogok és az információkhoz való hozzáférés korlátozására irányulnak.