A közös jogkezelők monopolhelyzetének megszüntetését szorgalmazza az INFOMEDIÁTOR és a DIGIT-e a szerzői jogi törvény módosításakor, mert a jelenlegi helyzet ellentétes az uniós előírásokkal és sok milliárdos bevételkiesést okoz a költségvetésnek.

“Magyarországon a szocialista tradíciókból eredően egyes szerzői jogi jogosultakat kizárólag egy közös jogkezelő szervezet képviselheti. A monopolhelyzetben lévő közös jogkezelő szervezetnek olyan egyoldalú jogosítványa van a szerzői jogdíj megállapításában, amely a hazai piac számára jelentős versenyhátrányt okoz” – tartalmazza a DIGIT-e Digitális Adatforgalmazók Közhasznú Egyesülete és az INFOMEDIÁTOR Információs Társadalmi Felhasználóvédelmi Iroda közleménye.

A szakmai szerveztek szerint a monopolhelyzet következménye, hogy míg egy üres, írható DVD hazai piaci árának több mint 60 százalékát a jogdíj teszi ki, addig más uniós országokban – például Szlovákiában, Romániában, és a Cseh Köztársaságban – az árnak ez csupán kis százaléka, a fogyasztói árat jelentősen nem módosító összeg. Ezért Szlovákiában fél áron vásárolhatók meg ugyanazon gyártó termékei, mint Magyarországon és az így kialakuló szürke gazdaság miatt pedig évente több mint 30 milliárd forint gazdagítja a szlovák kereskedőket, és az ezen összeg utáni adóbevételtől elesik a magyar költségvetés.

Az üres CD-k, DVD-k után befizetett, évi mintegy másfél-kétmilliárd forint összegű jogdíj nagy része sem a magyar filmművészek, zeneszerzők, zenészek díjazására szolgál, nem a magyar kultúrát gazdagítja, mivel a közös jogkezelő annak tetemes részét más külföldi jogkezelőknek, elsősorban az angolszász országokba utalja át anélkül, hogy azok azt viszonoznák.

Az Európai Unió Bizottsága 2007. március 26-án kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett a Magyar Köztársaság ellen, mivel álláspontja szerint a közös jogkezelők monopolhelyzete ellentétes a letelepedés- és szolgáltatásnyújtás szabadságának uniós alapelvével.

A parlament a közeli napokban tárgyalja a szerzői jogról szóló törvény módosítását. Mind a kormánypárt, mind az ellenzék oldaláról benyújtott képviselői módosító indítványok próbálnak a helyzeten javítani, és elérni azt, hogy a közös jogkezelők monopolhelyzetének megszűntetésével Magyarország eleget tegyen európai uniós kötelezettségeinek, és hogy a magyar vásárló – a jelenlegi 100-200 százalékos mérték helyett – legfeljebb a gyártói ár 6 százalékának megfelelő összegű jogdíjat fizessen az egyes termékek végfelhasználói árában, hozzájárulva ehhez a magyar piac erősítéséhez, a szürke gazdaság kifehérítéséhez és a költségvetési bevételek növekedéséhez.

“Sajnálattal tapasztaljuk azonban, hogy a közös jogkezelők oldaláról folytatott nagyon erős lobbi tevékenység komolyan veszélyezteti e módosító indítványok elfogadását, és sikerességük esetén továbbra is konzerválnák, sőt súlyosbítanák a hazai információs társadalom szereplőinek hátrányos helyzetét” – tartalmazza a DIGIT-e Digitális Adatforgalmazók Közhasznú Egyesülete és az INFOMEDIÁTOR Információs Társadalmi Felhasználóvédelmi Iroda közleménye.