A jövő évi költségvetés és az adótörvények vitája folytatódik ma az Országgyűlésben, amely a bankmentő csomagról is dönthet.

A házbizottság hétfői ülésétől függően határozhat a Ház a bankmentő csomagról. Arról kell döntenie a bizottságnak, hogy a parlament a házszabálytól eltérve tárgyalja-e a törvényjavaslatokat, vagyis még a nap folyamán szavazzon-e róla.

Az első törvényjavaslat magáról a bankmentő csomag részleteiről szól, a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítése címen, a második az ezzel párhuzamos változtatásokat vezetné át az ez évi büdzsén.

Határoznak a képviselők az SZDSZ által kezdeményezett, a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatról, vagyis az úgynevezett plafontörvényről. Ennek alapján a költségvetés kiadási főösszegének 2009-re tervezett értéke nem lehet több mint az idén, illetve 2010-ben és 2011-ben a kiadási főösszeg legfeljebb a GDP-növekedés várható mértékének felével növekedhet.

Döntenek a több-biztosítós egészségügyi rendszerrel összefüggő országos népszavazásról. Az Alkotmánybíróság (Ab) szerint az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény hatályon kívül helyezésével a kérdés tartalma és ezzel együtt a népszavazási kezdeményezésnek a választópolgárok által támogatott célja megváltozott. Az Országgyűlésnek új eljárást kell lefolytatnia, és az Ab döntésének megfelelően el kell utasítania a kezdeményezést.