Elhalasztották Toller László gondokság alá helyezési ügyének tárgyalását

2008.11.17. MTI

Elhalasztotta a Szigetvári Városi Bíróság a két évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő Toller László szocialista politikus gondnokság alá helyezési ügyének tárgyalását: a per november 19. helyett a jövő év januárjában kezdődik - közölte a Baranya Megyei Bíróság szóvivője az MTI-vel hétfőn.

Hajdú István bíró indoklása szerint a csúszás oka, hogy a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara ügytorlódás miatt nem tudta elkészíteni szakvéleményét Pécs volt polgármesterének állapotáról és határidő-hosszabbítást kért, továbbá a politikus tanúként beidézett felesége, Toller Tünde betegségére hivatkozva nem tud megjelenni a tárgyaláson.

A per eredetileg is 2008 januárjában kezdődött volna, de az illetékes bíró annak jelentőségére és a média érdeklődésére tekintettel úgy döntött: soron kívül, november 19-én tárgyalja az ügyet.

Pécs volt polgármesterének gondnokság alá helyezését a szekszárdi gyámhivatal indítványozta a közelmúltban, keresetét az elmúlt hónapokban lefolytatott vizsgálata, a politikus állapotáról szóló orvos szakértői vélemény alapján adta be a bírósághoz.

Toller László cselekvőképtelenné nyilvánítását tavaly novemberben, egy névtelen levélíró kérte a pécsi gyámhivataltól. Mivel az önkormányzat elfogultságot jelentett, a közigazgatási hivatal a szekszárdi gyámhivatalt jelölte ki az eljárás lefolytatására.

A pécsi gyámhivatal munkatársa idén januárban általánosságban azt mondta, a szabályok szerint cselekvőképtelenné nyilvánítás esetén a hatóság felszólítja az érintett legközelebbi hozzátartozóit, kezdeményezzék a bírósági eljárást. Ha ennek hatvan napon belül nem tesznek eleget, a gyámhivatal beszerzi a szükséges iratokat, orvosi véleményeket és maga fordul a bírósághoz, amely gondnokság alá helyezheti az érintettet.

A cselekvőképtelenséget kizáró gondnokság alá helyezés Toller esetében azt jelentené, hogy elveszíti parlamenti mandátumát. A képviselő egyébként ez év elejétől tiszteletdíjat már nem kap, miután felesége nem írta alá helyette a vagyonnyilatkozatát.

Toller Tünde akkor egy vele készült interjúban arra a felvetésre, hogy kezdeményezték férje cselekvőképtelenné nyilvánítását, miközben ezt ő maga is megtehette volna, azt mondta: neki "esze ágában sem volt" ezt tenni.

Toller László és szolgálati gépkocsijának vezetője 2006. június 9-én, Dombóvár közelében szenvedett balesetet, amikor egy szemből érkező, két teherautót előző személygépkocsival való ütközést próbálták elkerülni. A sofőr később a kórházban belehalt sérüléseibe, a politikus pedig tartós egészségkárosodást szenvedett.

Az országgyűlés mentelmi bizottsága még júniusban nyújtotta be a parlamentnek azt a három javaslatot, amely az alkotmányt, az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényt és a házszabályt módosítaná. Az új szabályozás értelmében az országgyűlési képviselő megbízatása megszűnne, ha egy évig nem vesz részt az országgyűlés ülésén, és ennek bekövetkezéséről a képviselők kétharmadának kellene szavaznia.

Az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény pedig úgy módosulna, hogy a képviselő akkor is még fél évig megkapná előző hat havi tiszteletdíjának az átlagát, ha megbízatása cselekvőképességét korlátozó vagy kizáró gondnokság alá helyezése miatt megszűnik, továbbá ha súlyos betegsége vagy balesete következtében munkaképtelenségét, teljes körű rokkantságát megállapították, vagy saját megítélése szerint a közszereplésre nyilvánvalóan alkalmatlanná vált és emiatt megbízatásáról lemond. Az országgyűlési képviselő halála esetén özvegyét vagy örökösét egy összegben illetné meg a féléves fizetés.

Jelenleg két országgyűlési képviselő beteg tartósan: Toller László és Horn Gyula.

A Fidesz több ponton is aggályosnak tartja a mentelmi bizottság által előkészített módosításokat, így azokban további egyeztetésekre lesz szükség.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
ORSZÁGHÁZ