Ittas sofőrt, helikoptert szabálytalanul szállító kamionost és hatvan tonna túlsúllyal közlekedő tehergépjárművet is kiszűrtek a Csongrád megyei rendőrök és a társszervek a nemzetközi TISPOL-ellenőrzés során – közölte a megyei főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának főelőadója hétfőn Szegeden.

Bagi Pál őrnagy a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nemzetközi közúti ellenőrzési akció, amely november 11. és 14. között zajlott a TISPOL (európai közlekedésrendészeti szervek hálózata) szervezésében, elsősorban a teherautókra terjedt ki: a vezetési és pihenőidőt, a járművek túlsúlyát, méretét, valamint az okmányokat ellenőrizték.

Magyar gépjárművek közül csaknem nyolcszázat vizsgáltak meg, a külföldiek közül több mint ezerháromszázat. Elsősorban az európai közlekedési folyosókon ellenőriztek, így az M5-ös és az M43-as autópályán, az 5-ös, a 43-as, a 47-es és az 55-ös főúton.

Az akció során tizenöt túlsúlyos járművet találtak, ezek közül a legkisebb a megengedett negyven tonna mellett kétszáz kilogramm többletet vitt. A legnagyobb kihágást ebben a kategóriában az a sofőr követte el, aki több mint hatvan tonnával tett járművére több rakományt a megengedettnél. Büntetése háromszázezer forint – tette hozzá az őrnagy.

Hét, túlméretes járművet is megbüntettek a hatóságok. Ezek közül a Szeged belvárosában helikoptert szállító szerb sofőr fizethette a legnagyobb, kétszázezer forintos bírságot. Mivel rakományának magassága négy méter tíz centiméter volt, a város trolibuszainak pedig négy méter harminc centiméteren van az árammal ellátó vezetéke, csak a szerencsén múlt, hogy a jármű nem tépte le egyiket sem, és nem borult sötétségbe a város – közölte Bagi Pál, hozzátéve, hogy a sofőr időt és utat akart spórolni a belvárosi úttal.

A hatóságok egy ittas vezetőt is találtak, és több esetben a menetíró készülékek korongjai – ezek a menet- és a pihenőidőt rögzítik – nem voltak megfelelően kezelve.

Csongrád megyében összesen 24 közigazgatási eljárásban 6 millió 400 ezer forint közigazgatási bírságot szabtak ki az ellenőrzés során.