A külső helyszínen történő házasságkötés és a házassági név megváltoztatásának szabályait, valamint a bejegyezett élettársi közösségre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza az anyakönyvezéssel összefüggő törvények módosítása, amely a névváltoztatási illetéket is megemeli. Erről Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára beszélt szerdán a parlamentben.

Az előterjesztés a házasságkötő termen kívüli házasságkötés és az anyakönyvbe való betekintés mostani miniszteri rendeleti szabályozása helyett törvényben rögzíti a követelményeket – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy az anyakönyvek a jövőben a bejegyzett élettársi kapcsolatok adatait is tartalmazzák.

Avarkeszi Dezső közölte: nagy igény van a házasságkötő termeken kívüli helyszínekre, és az igények teljesítése az egyértelmű szabályozás hiányában településenként eltérő. Hozzátette: az előterjesztés meghatározza a külső helyszínen történő házasságkötés engedélyezésének szempontjait, fő követelményeit. Ez biztosítja az igények “ésszerű keretek közötti” teljesítését – jegyezte meg.

Az államtitkár méltányolható ügyféli igényekkel indokolta a házassági név szabályainak módosítását.

Elmondta: a jelenlegi szabályok szerint a házassági név nem változtatható meg, a szabályozás merevségére strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is rámutatott egyik ítéletében, amellyel elmarasztalta Magyarországot a magánélethez való jog megsértése miatt.

Avarkeszi Dezső szerint a törvényjavaslat célja ennek a sérelmes helyzetnek a kiküszöbölése a házassági név megváltoztatását lehetővé tévő méltányosság intézményével. Közölte: a házassági névre vonatkozó szabályok módosítása szükségessé teszi az illetéktörvény módosítását is azzal, hogy megkülönbözteti a névváltoztatási illetéktől.

Mint mondta, a névváltoztatási illeték mértékét felülvizsgálták és megemelését javasolják, mert a kérelmek azt mutatják, hogy a névváltoztatást kellő megfontolás nélkül is kezdeményezik, vagy visszaélésre használják.

Jelenleg 20 ezer forint a névváltoztatás illetéke, ezt 30 ezer forintra emelnék. A házassági név megváltoztatására vonatkozó eljárás illetékmentes lenne bizonyos esetekben.

Avarkeszi Dezső elmondta: a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény január elsejei hatályba lépése miatt is szükséges a törvénymódosítás, mert anyakönyvi eseményről van szó.