A Győri Ítélőtábla elnökét, Havasiné Orbán Máriát jelöli a köztársasági elnök a Legfelsőbb Bíróság elnökének. A jelöltet ma mutatta be Sólyom László a parlamenti pártok képviselőinek a Sándor-palotában.

Havasiné Orbán Mária harminc éve ítélkező bíró, egész életét a bírósági pályán töltötte, így a bíróságok problémáját, mind a szervezeti, mind a szakmai és minőségi kérdéseket tökéletesen ismeri – fogalmazott az államfő.

A főbíró jelölt 16 éve bírósági vezető, aki “különféle színű” kormányok alatt kapott megyei bírósági elnöki megbízatást. Sólyom László ahangsúlyozta, hogy Havasiné Orbán Mária független, autonóm és nagyon határozott személyiség, aki igen jó konfliktuskezelő.

Az államfőnek azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az Országgyűlés május 26-án nem választotta meg előző jelöltjét, Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját, akit előzőleg az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) sem támogatott, bár az öt táblaelnök – köztük Havasiné Orbán Mária – egységesen kiállt a főbírójelölt személye mellett.

Az akkori parlamenti szavazáson az MSZP, az SZDSZ és az MDF nem támogatta Baka András megválasztását, a Fidesz és a KDNP igen. A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Lomnici Zoltán hatéves megbízatása június 24-én lejárt. Az új főbírót az Országgyűlés kétharmados többséggel választja meg.

Amennyiben Havasiné Orbán Máriát megválasztják, ő lesz a Legfelsőbb Bíróság első női elnöke.

Havasiné Orbán Mária egyetemi tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán 1976-ban fejezte be, majd a Győri Járásbíróságon, mint fogalmazó helyezkedett el. 1979-ben nevezték ki bírónak ugyanehhez a bírósághoz, polgári ügyszakba.

1992-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elnökének nevezték ki.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) 2004. július elsejével nevezte ki a Győri Ítélőtábla elnökének.

A parlamenti pártokat Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP), Gusztos Péter (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) képviselte a Sándor-palotában.