Szavazategyenlőség alakult ki, így nem találta általános vitára alkalmasnak csütörtöki ülésén az Országgyűlés kulturális és sajtó bizottsága a médiatörvény átmeneti módosításáról szóló, a Miniszterelnöki Hivatal által jegyzett javaslatot.

Az indítványra – amelynek leglényegibb pontja, hogy lehetővé tenné a két országos kereskedelmi rádió, a Danubius és a Sláger jövő ősszel lejáró koncessziójának meghosszabbítását – a szocialista és a szabad demokrata tagok mondtak igent, a többiek nemmel szavaztak.

Az anyag szerint amennyiben ezeknek a médiumoknak a tulajdonosai kötelezettséget vállalnak arra, hogy részt vesznek a digitális műsorszórásra való átállásban, legfeljebb öt évre, de maximum az analóg sugárzás leállításáig – tévék esetében 2011 utolsó napjára, a rádióknál 2014-re tervezik – meghosszabbítható a műsorszolgáltatási jogosultság.

“A médiapiaci zavarokat elkerülendő” nyújtotta be a Miniszterelnöki Hivatal a javaslatot – közölte az ülésen Tordai Csaba államtitkár, emlékeztetve arra, hogy egy korábbi döntésével ez év végéig frekvencia-moratóriumot rendelt el a parlament.

Cser-Palkovics András (Fidesz) – az indítvány szakmai és társadalmi vitáját hiányolva – arról beszélt, “a megoldás egy új médiatörvény időben történő elfogadása lenne”. Az ellenzéki képviselő kifogásolta, hogy a javaslatot akkor nyújtották be, amikor még folytak a rádiózásról és televíziózásról szóló, 13 évvel ezelőtt elfogadott törvény helyébe lépő jogszabályról az ötpárti egyeztetések.

A szocialista párt elnöksége kedd este határozott úgy, hogy nem áll az év eleje óta folyó egyeztetésen kidolgozott szakmai vitaanyag mellé, így – lévén a jogszabály kétharmados – az anyag nem kerülhet a törvényhozás elé.