A svéd parlament csütörtök éjszaka elsöprő többséggel ratifikálta a Lisszaboni Szerződést. Az írek mellett még a csehek, a lengyelek és a németek ratifikációs eljárása nem fejeződött be.

A Lisszaboni Szerződést csütörtök éjszaka 243-39-13 arányban ratifikálta a svéd parlament, a Riksdag (54 képviselő nem vett részt a voksoláson). Cecilia Malmström svéd EU-miniszter a plenáris vitában kifejtette: Svédország egyike azoknak az országoknak, melyek a legtöbbet veszíthetik befolyásukból, ha nem lép életbe a Lisszaboni Szerződés (utalva ezzel arra, hogy a Nizzai Szerződés értelmében Svédország parlamenti képviselői helyeket fog veszíteni az EP-ben).

Svédország a 23. tagállam, mely zöld utat engedett a Szerződésnek. Az EUobserver szerint a Lisszaboni Szerződés ellen tüntetők kis csoportja a dublini svéd nagykövetség előtt azt mondta: az ír kormánynak közölnie kellett volna a svédekkel, hogy a dokumentum halott.

Az írek június 12-én mondtak nemet a reformszerződésre, s a dublini kormány a tervek szerint az uniós vezetők decemberi csúcstalálkozóján terjeszti elő elképzeléseit a „hogyan tovább”-ról. A csehek még mindig az alkotmánybíróság döntésére várnak (ez a jövő hét elején várható), csak ezt követően folytatódhat a parlamenti ratifikáció.

A német alkotmánybíróság ítélete 2009 elején esedékes. Az államfő már aláírta a ratifikációs törvényt. A megerősítő okmányt addig nem írja alá, míg az alkotmánybíróság nem dönt arról, összeegyeztethető-e a Lisszaboni Szerződés a német alkotmánnyal.

A lengyel államfő addig nem hajlandó aláírni a megerősítő okiratot, amíg az írek nem adják áldásukat a Szerződésre.

A ratifikáció állását az alábbi oldalon nyomonkövethető:
http://europa.eu/…index_hu.htm