A szocialista kisebbségi kormány az SZDSZ szavazataival együtt kedden elfogadta a 2009-es költségvetés fő számait.

A jövő évi költségvetés 8.300,2 milliárd forint bevétellel, 8.961 milliárd forint kiadás mellett 660,8 milliárd forint hiánnyal számol. Ez az adómódosítások és a költségvetési módosító indítványok elfogadása után 3 milliárd forinttal kevesebb, mint amennyivel eredetileg a kormány számolt. A módosító indítványok elfogadása után a jövő évi költségvetés általános tartaléka 56,5 milliárd forintról 51,5 milliárdra csökkent.

A büdzsé 2009-ben 4,5 százalékos inflációval, 2 százalékot meghaladó reálbércsökkenéssel, a háztartások fogyasztásának 3 százalékos visszaesésével, valamint 2,6 százalékos hiánnyal és a GDP 1 százalékos visszaesésével számol.

A kormány által támogatott, szintén az SZDSZ-szel közösen elfogadott módosító indítványokat Veres János pénzügyminiszter nyújtotta be. Ezek között szerepelt többek között az is, hogy jövőre a közszférában nem növekednek a bérek, és nem lesz 13. havi illetmény.

A csomag részeként csak a 62. évet az előző évben betöltött öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjban részesülők kapnak plusz egyhavi nyugdíjat, amelynek összege maximum 80 ezer forint lesz. Utóbbiról név szerint szavaztak a képviselők.