ORTT - Péntektől nyilvános a rádió- és tévéadattár

2008.11.28. MTI

Péntektől a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé válik az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) mintegy ötmillió órányi adást tartalmazó műsortára - hangzott el a médiahatóság csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

"Jogalkalmazó tevékenységük támogatására" törvényes kötelezettségük a rögzítés - mondta Majtényi László, az ORTT elnöke, hozzátéve, ezen anyagok alapján bírálják el a beérkező panaszokat, valamint végeznek tematikus vagy műsorszolgáltatóra lebontott vizsgálatokat.

Mint mondta, nemzetközi érdeklődést és elismerést váltott ki az évente 800 ezer órányi műsor archiválásával és feldolgozásával; az egy évnél frissebb anyagokat péntektől - előzetes bejelentkezés alapján - azonnal megtekinthetik az érdeklődők a kutatóállomáson, az ennél régebbiek betöltésére 20-60 percet kell várni.

Majtényi László közlése szerint a szolgáltatás igénybevevőiként az egyetemek, főiskolák diákjaira és oktatóira, munkájukhoz és érdekképviseleti ügyekben újságírókra, de a valamely műsorszolgáltatóval vitába keveredett vagy egyszerűen érdeklődő emberekre is számítanak.

Mádl András, a médiahatóság műsorfigyelési és -elemzési igazgatója elmondta, műsorszolgáltató, sugárzási időpont, valamint - hírműsorok esetében - megszólaló alapján is lehet keresni a rendszerben, de terveik között szerepel, hogy például nézettségi-hallgatottsági vagy más adatokat is rögzítenek a műsorokhoz.

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
MÉDIAJOG
ORTT