Egyhangúlag meghozott döntéssel fogadta el a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön azt a szmogriadó-rendeletet, amelynek alapján a jövőben a szmogriadó elrendelésekor szigorúan korlátozzák egyebek közt a gépjárművek közlekedését és a károsanyag-kibocsátó ipari létesítmények teljesítményét.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes jelezte, hogy a szakminiszterek októberben elfogadott rendeletében a levegő szálló porra vonatkozó határértékeit olyan alacsonyan állapították meg, hogy emiatt a jövőben sokszor lehet majd számítani a szmogriadó elrendelésére.

Jövő évtől október 20-tól március 8-ig kitiltják a Hungária körúttól a belső városrész felé eső területekről a levegőt erősen szennyező járműveket. A szmogriadó elrendelése után a páratlan napokon csak a páratlan, a páros napokon pedig a páros és a 0 számjelű gépkocsik közlekedhetnek a városban.

Ugyancsak helyszíni napirendre vétellel, de érdemi vita nélkül döntött a közgyűlés a kelenföldi intermodális csomópont megvalósítását segítő javaslatról. Az összességében 20 milliárd forintos projekthez, amely a 4-es metró megállójához kapcsolódik, 12 milliárd forintot EU-forrásból remélnek.