Videoüzenetben kérte 38 ezer brit zenész Gordon Brown kormányfőt, hogy támogassa mozgalmukat szerzői jogaik védelmének időbeli kiterjesztéséért.

A zenészek, akik közül sokan dolgoztak nagy művészekkel, arra hívták fel a miniszterelnök figyelmét, hogy a szerzői jogvédelem jelenlegi szabályozása mellett elveszíthetik bevételeiket.

Az előadók jogdíja a mostani törvények szerint haláluk után 50, a zeneszerzőké és szövegíróké hetven évvel jár le. Az Európai Bizottság támogatná a jogok védelmének 95 évre történő kiterjesztését, a brit kormány nem ért egyet ezzel.

A videoüzenetben 29 olyan zenész látható, aki közreműködött Frank Sinatra, a Beatles, a Rolling Stones, Madonna és Robbie Williams felvételein.

A jelenlegi szabályozás értelmében azoknak a zenészeknek, akik a hatvanas években a klasszikus felvételek rögzítésénél közreműködtek, szerzői jogaik hamarosan elévülnek – hívják fel a figyelmet a sessionzenészek védelmében indított kampány szervezői.

A zenészek tudják: nem szerencsés időpontban fordulnak Brownhoz, hiszen a szerzői jogok európai illetékesei éppen most tárgyalnak arról, hogy a zenészek és a producerek esetében a megjelenéstől számítva ötvenről 95 évre emelné a szerzői jogok védelmét.

Az üzenet megfogalmazói rámutatnak arra, hogy a zenészek rendkívül szűkös díjazásban részesülnek, miközben rendkívül exportképes ágazatban foglalkoztatják őket, s ezért több megbecsülést érdemelnének. A brit sessionzenészek a legjobbak a világon – mondta a BBC hírszolgálatának Derek Wadsworth, aki a Beatles, a Rolling Stones és Tom Jones felvételeinek közreműködője volt.

Phil Pickett, aki a 80-as évek sikercsapatával, a Culture Clubbal dolgozott, úgy vélekedett: ha nem is jutnának valami nagy pénzekhez a zenészek a szerzői jogok időbeli kiterjesztésével, számukra ez fontos lenne.

A digitális jogokért lobbizó Open Rights Group figyelmezteti a zenészeket: tévednek, ha a szerzői jogok időbeli kiterjesztésétől bevételeik jelentős növekedését várják, egy új rendelkezés nyomán a leghíresebb előadók és a legnagyobb lemeztársaságok jutnának sokkal több jövedelemhez. Más szervezetek is osztják ezt a véleményt.