Svájcban 2009 februárjában népszavazást tartanak a személyek szabad mozgásáról szóló, az EK és Svájc között létrejött megállapodás Bulgáriára és Romániára való kiterjesztéséről. Jacques Barrot bel- és igazságügyekért felelős biztos szerint egy elutasító eredmény Svájc schengeni tagságát is veszélyezteti.

A tegnapi Brüsszelben tartott EU-Svájc vegyes bizottsági ülést követően az már biztos, hogy Svájc 2008. december 12-én csatlakozik az Európai Unió határok nélküli térségéhez, először csak a szárazföldi határokon szüntetve meg az útlevél-ellenőrzést, majd 2009. március 29-től a légi közlekedésben is. Eveline Widmer-Schlumpf svájci igazságügyi miniszter abban bízik, hogy ez a lépés amellett, hogy fellendíti majd az ország turizmusát, a jövőben megkönnyíti majd a schengeni országokból érkező menedékjogot kérők eljárási procedúráját is.

Svájc azonban még mindig visszafordíthatja ezt a folyamatot, mert a parlamenti jobboldali pártok kellő mennyiségű aláírást gyűjtöttek össze ahhoz, hogy személyek szabad mozgásának kiterjesztéséről, Románia és Bulgária esetében népszavazáson szülessen meg a végső döntés. Az EU igazságügyi biztosa, Jacques Barrot szerint, amennyiben a szavazáson a „nemek” győzedelmeskednek, Svájc részvétele a schengeni térségben félbeszakadhat.

A svájci választópolgárok február 8-án mondhatják ki majd a végső szót a témában, úgy hogy a parlamenti négy pártból három, valamint a gazdasági lobbi is támogatja az uniós megállapodás kiterjesztését.