Egy önálló bírósági végrehajtó is érintett lehet a baranyai uzsoraügyletekben, aki ellen a közelmúltban eljárást indított a rendőrség – tájékoztatta Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere vasárnap közleményben az MTI-t.

Az uzsorások elleni küzdelem egyik élharcosának számító Baranya megyei községvezető az MTI-nek elküldte azon rendőrségi dokumentum másolatát, melyben az olvasható, hogy folyik a nyomozás két ember ellen, akik 50-100 százalékos kamatra folyósítottak hiteleket Siklós környéki lakosok számára. Ha az adósok nem, vagy csak részben tudtak törleszteni, fenyegetéssel, vagy más törvénysértő módszerekkel tulajdonjogot szereztek ingatlanjaik felett.

Fennáll a gyanú, hogy az ingatlanok megszerzésében egy bírósági végrehajtó is közreműködött, ezért könyvelését lefoglalták. A könyvelés irataiból kiderült, hogy a végrehajtó az általa kezelt letéti számláról jogtalan kifizetéseket eszközölt, így a rábízott dolgokkal sajátjaként rendelkezett, vagyis sikkasztást követett el.

A végrehajtót a közelmúltban egy német állampolgár is feljelentette, mert a Pécsi Ítélőtábla jogerős végzése ellenére két állampolgártól nem kísérelt meg behajtani 21,5 millió forint tartozást, illetve hivatali kötelességét megszegve azt tanácsolta az adósoknak, ruházzák át közeli hozzátartozóikra ingó és ingatlan vagyonukat. A végrehajtás ezzel ellehetetlenült, a végrehajtó 21,5 millió forint jogtalan hátrányt okozott.

Mivel a bírósági végrehajtó mindkét bűncselekményben gyanúsított, a rendőrség a két ügyet egyesítette.