Keddi ülésén hallgatja meg az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Havasiné Orbán Máriát, akit az államfő a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára jelölt – közölték az MTI érdeklődésére az OIT hivatalának sajtótitkárságán hétfőn.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács törvényben meghatározott jogköre és feladata az előzetes véleménynyilvánítás a Legfelsőbb Bíróság elnökének tisztségére jelölt személyről. A testület szabályozása szerint erről a tagok zárt ülésen, titkos szavazással határoznak.

Sólyom László köztársasági elnök a múlt héten mutatta be főbírójelöltjét, Havasiné Orbán Máriát. Az államfőnek azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az Országgyűlés május 26-án nem választotta meg előző jelöltjét, Baka Andrást. A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Lomnici Zoltán hatéves megbízatása június 24-én járt le.

Az OIT legutóbb májusban hallgatta meg az államfő akkori főbírójelöltjét, Baka Andrást. Akkor a testület tagjaitól a jelölt nem kapta meg a többségi támogatást. Baka András meghallgatása előtt több párt is jelezte, hogy megvárják az OIT véleményét, és csak ezután alakítják ki álláspontjukat.

Havasiné Orbán Mária jelölésével kapcsolatban hivatalosan eddig csak az SZDSZ nyilvánított véleményt: Hankó Faragó Miklós képviselő jelezte a jelölt hétfői alkotmányügyi bizottsági meghallgatásán, hogy pártja támogatja a megválasztását. A többi párt hivatalosan még nem nyilatkozott. A Fidesz és a KDNP december 8-i frakcióülésén alakítja ki álláspontját az ügyben, a frakcióülésre a jelöltet is meghívták.

Az új főbírót az államfő jelöli, és az Országgyűlés választja meg kétharmados többséggel. Az Országgyűlés elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a parlament várhatóan december 8-án szavaz a jelöltről.