Elfogadta a kormány a vadon élő állatok és növények nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény hazai végrehajtási szabályait megállapító rendeletet – ismertette Budai Bernadett a kormány múlt szerdai döntését a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

Mint mondta, így a korábbinál szigorúbb feltételek vonatkoznak majd a védett és veszélyeztetett állatok tartására, valamint az ezekből készült termékek kereskedelmére.

Az új jogszabály átláthatóbbá teszi a védett állatokkal kapcsolatos szabályozást, és jelentősen csökkenti mind a hatóságok, mind pedig az állattartók, a tenyésztők és kereskedők adminisztratív terheit – tette hozzá.

Budai Bernadett kitért arra, a jövőben az egyezmény hatálya alá tartozó és Magyarországon természetvédelmi oltalom alatt álló példányok esetében elegendő lesz a hatóság által kiadott tartási engedély megszerzése, nem lesz szükség külön tenyésztői bizonylatra, származási-, illetve eredetigazolásra.

Közölte, az új jogszabály részletes rendelkezéseket állapít meg a tokhalfélék szaporításával, nevelésével, illetve a kaviártermeléssel kapcsolatban. Erre azért van szükség, mert a tokhalféléknek az ellenőrizetlen kaviárkereskedelem miatt mára kritikussá vált a helyzete, néhány fajuk pedig a kipusztulás szélére került – jelezte.

A kormányszóvivő a rendeletet ismertetve beszámolt arról: a jövőben a kaviárfeldolgozást, -csomagolást, illetve -átcsomagolást kizárólag engedéllyel rendelkező és nyilvántartott üzem végezheti. További szigorítást jelent, hogy a kaviárok csomagolásán 2006 óta kötelezően elhelyezett címkének ezentúl pontos információkat kell tartalmaznia a kaviár fajtájáról, eredetéről, származási helyéről és forgalmazójáról – mondta.

Kiemelte: az elfogadott rendelet eredményeként ellenőrzötté válik a tokhalak halászata és feldolgozása, s ez – visszaszorítva az illegális termékek előállítását és kereskedelmét – nagyobb védelmet nyújt majd e fajoknak.

A kegyetlen módszerekkel és hatalmas méretekben folytatott fókavadászat visszaszorítása érdekében a jövőben tilos lesz valamennyi prémjéért vadászott fókafaj szőrméjének tartása, behozatala és kereskedelme hazánkban – közölte a kormányszóvivő.

Budai Bernadett tájékoztatása szerint szigorodnak a majomtartással kapcsolatos szabályok is: emberszabású majmot – ilyen a csimpánz, a gorilla és az orángután – a jövőben kizárólag állatkert tarthat. Nem emberszabású majmot állatkerten kívül is csak az állatkerti állatok tartásáról szóló rendeletben megállapított szigorú feltételek teljesítése esetén lehet majd tartani – fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az új jogszabály hatékonyabb fellépést biztosít a hatóságok számára a védett állatok illegális tartása ellen. A módosításnak köszönhetően az ellenőrző hatóságoknak a jövőben lehetősége lesz az illegálisan tartott, forgalmazott állatok helyszíni lefoglalására. Eddig ugyanis kizárólag határozat alapján nyílt erre lehetőség, s így nem volt lehetséges az azonnali intézkedés. Elkerülhető lesz az is, hogy a tulajdonos eltüntesse a bizonyítékot – jegyezte meg.

A lefoglalt állatok – ha nem lehet kerülhetnek vissza eredeti élőhelyükre – egy úgynevezett mentőhelyre kerülnek, ez alapesetben valamelyik hazai állatkertet jelenti – tartalmazza a rendelet.