A képviselők döntöttek az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról hétfőn a parlamentben.

A képviselők az előadó-művészeti törvényhez benyújtott, a kormány által támogatott módosító javaslatokat 218 igen, 159 nem és 2 tartózkodás mellett fogadták el.

Pető Iván (SZDSZ) indítványa azt rögzíti, hogy a törvény szándéka szerint az igényes magyarországi előadó-művészetek, a színház, tánc- és zeneművészet művelését és fejlesztését támogassák.

A jogszabály céljaként, a kulturális bizottság javaslatára fogalmazták meg, hogy támogassa az előadó-művészeti társulati értékteremtő munkát.

Szintén a kulturális bizottság javaslataként kapott többséget az a javaslat, amely szerint az Előadó-művészeti Tanács (EMT) tagjai díjazásban nem részesülnek, a működéshez szükséges forrást az előadó-művészeti államigazgatási szerv költségvetésében kell biztosítani.

Jóváhagyta a Ház azt a módosító indítványt, amely szerint pályázatokról szóló döntéseihez a miniszternek az Előadó-művészeti Tanács javaslatának figyelembe vételével szakmai kuratóriumot kell felkérnie. A döntésekre a kuratórium előterjesztése alapján az EMT tesz javaslatot, az ettől eltérő döntést a miniszter köteles megindokolni.

Zöld utat kapott az a javaslat, amely szerint az egyes színházakat megillető, a költségvetési törvényben megállapított művészeti ösztönző részhozzájárulást az előadások játszóhelyei befogadóképességének figyelembevételével kell kiszámítani.

Támogatták többek között azt a szocialista módosító indítványt, amelynek értelmében a munkáltató a határozatlan idejű jogviszonyt rendes felmondással vagy felmentéssel akkor is megszüntetheti, ha a jogszabályban megállapított előadásszám 40 százalékáig a következő évadban nem tud a művész számára feladatot biztosítani a megváltozott művészeti koncepció miatt.

A módosítások között zöld utat kapott az az ellenzéki javaslat is, amely a közönség előtt zajló főpróbát előadásnak számítja. Schiffer János (MSZP) javaslata az értelmező rendelkezéseket módosítva a legalább 12 tagú kamarakórust az előadó-szervezetek közül az énekkarok közé helyezi át, és a klasszikus operettként azt a zenés darabot határozza meg, amely (40 helyett) legalább 30 fős zenekar, énekkar, táncosok és magánénekesek közreműködését igényli.

A törvényjavaslat zárószavazása a következő ülésen kerül sor.