Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) keddi ülésén a tagok többsége támogatta Sólyom László köztársasági elnök jelöltjét, Havasiné Orbán Máriát a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára – erősítette meg a testület közleményben az MTI értesülését.

Az OIT közleményében azt írta: 7:6 arányban támogatták a testület tagjai a titkos szavazáson Havasiné Orbán Máriát. A döntésről Fazekas Sándor, az OIT elnökhelyettese a köztársasági elnököt és az Országgyűlés elnökét levélben tájékoztatta.

A közlemény kitér arra is, hogy Sólyom László, államfő 2008. november 20-án kelt levelében tájékoztatta Fazekas Sándort, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökhelyettesét, hogy javasolta az Országgyűlésnek Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. Egyben kezdeményezte, hogy az OIT vegye napirendjére a kérdést, és véleményezze a jelölt személyét.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács törvényben meghatározott jogköre és feladata az előzetes véleménynyilvánítás a Legfelsőbb Bíróság elnökének tisztségére jelölt személyről. A testület szabályozása szerint erről a tagok zárt ülésen, titkos szavazással határoznak.

Sólyom László köztársasági elnök a múlt héten mutatta be főbírójelöltjét, Havasiné Orbán Máriát. Az államfőnek azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az Országgyűlés május 26-án nem választotta meg előző jelöltjét, Baka Andrást. Az akkori jelölt nem kapta meg az OIT tagok többségének támogatását sem.

A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Lomnici Zoltán hatéves megbízatása június 24-én járt le.