Fizikailag és jogilag is bonyolult, nehézkes az internetes bűncselekmények felderítése, mert egy ügy egyszerre több országot is érinthet és jogilag sem teljesen szabályozott a terület – nyilatkozta Kolláth György alkotmányjogász kedden az MTI-nek.

Kolláth György ezt annak kapcsán mondta, hogy az elmúlt napokban több olyan szervert is lefoglalt a rendőrség, amelyeken szerzői jogok által védett tartalmak voltak.

Az alkotmányjogász szerint a jogban nincs konkrét meghatározás arra, hogy mi az internetes letöltés, mert az internet annyira új, hogy a jogrendszerben nem alakult ki fogalomkészlet a tartalmak kereskedelmére, kezelésére. Ennek ellenére azonban – tette hozzá – nem teljesen szabályozatlan a terület, mert szellemi termékként jogvédelem alatt állnak bizonyos tartalmak, amelyeket nem csak az újságból vagy tévéből, de az internetről is tilos ellopni.

Fizikai értelemben azért nehéz az internetes bűnözők felkutatása, mert a legtöbb esetben több országot is érintenek az ügyek. Kolláth György példaként említette, hogy ha valaki Magyarországon nem tud feltölteni bizonyos adatokat, akkor egy másik országban lévő szerverre teszi fel az általa publikálni kívánt tartalmat. Elmondása szerint ezzel azonban nem csak fizikailag, hanem jogilag is bonyolítják az oldal “lekapcsolását”, mert a szervert biztosító ország törvényeit is alkalmazni kell.

A letöltésekkel kapcsolatban a szakember úgy fogalmazott: a szellemi termékek ugyan élveznek szerzői jogvédelmet, de ezek kétfelé ágaznak. Az egyik az otthoni használatra való letöltést, a másik a kereskedelmet szabályozza. E szerint – mondja – , ha valamilyen tartalom nyilvánosan hozzáférhető, akkor saját használatra szabályosan letölthető, de az ezzel való kereskedelem már törvényellenes. Jogsértés azonban már a feltöltéssel is elkövethető akkor ha valamilyen tartalmat a feltöltő jogszerűtlenül szerez meg és tesz közzé – tette hozzá.

Az alkotmányjogász szerint a jog mindig követő jellegű, ezért annyira rugalmatlan a jogszabályozás az internetes bűnözéssel kapcsolatban. “Nem lehet minden portál mellé rendőrt állítani” – fogalmazott. Szerinte hiába hoznak jogszabályokat a bűnözés ellen, ha magát a bűncselekményt nem tudják felderíteni. Nemzetközi és az internetre specializált törvényeket kellene hozni, egy átfogó törvénynek “semmi értelme” – mondta.

Az alkotmányjogász a büntetési tételek, illetve a büntetési gyakorlat kialakulásáról szólva úgy fogalmazott, több ügy “átlaga” fogja kiadni, hogy ezekért a bűncselekményekért mekkora büntetés szabható ki. Jelenleg Magyarországon nagy a szórás, de ha több százával születnek ilyen ügyekben ítéletek, akkor ki fog alakulni a bírói gyakorlat, illetve a büntetési tételek is – vélekedett. Szerzői joggal kapcsolatos bűncselekmények elkövetése esetén próbára bocsátás, vagy pénzbírság lehet a büntetés.

Magyarországon az eddigi legnagyobb szerverlefoglalás 2007. novemberében 8-án volt több szerzői jogvédő szervezet feljelentése nyomán. Az asva.info nevű blogon, ahol a razzia történéseit rögzítették, az olvasható, hogy a tervezett akció során lefoglaltak több, úgynevezett torrentszervert, köztük az egyik legnagyobb forgalmút. A rendőrség szerint tíz ismertebb, nagyobb forgalmú gépet vittek el, és három ember ellen indult eljárás. Budapesten kívül több Pest megyei helyszínen is történtek lefoglalások tavaly novemberben, összesen harminc gépet vittek el, később többről kiderült, hogy semmilyen jogsértő adatot nem tartalmaztak.