Fél tucat, úgynevezett SMSWEB-szervert foglalt le a rendőrség több tíz terabájtnyi adattal a budapesti XIII. kerületi Victor Hugo utcában, amelyekről emelt díjas SMS-ért lehetett jogvédett tartalmakhoz hozzáférni – közölte a rendőrség kedden az MTI-vel.

Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese elmondta, hogy a BRFK gazdaságvédelmi osztálya a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért Egyesület feljelentése alapján nyomozott szerzői jogok megsértése miatt. Szakemberek segítségével jutottak el a több internet-szolgáltatónak, illetve szervereknek helyet adó Victor Hugo utcai épületbe, ahol hat SMS-szervert foglaltak le, rajtuk több tíz terabájtnyi jogvédett tartalommal.

A lefoglalt szervereket, illetve azok tartalmát jelenleg szakértők vizsgálják – tette hozzá Kormos Endre.

Múlt hét pénteken a győri Széchenyi István Egyetem egyik kollégiumából vittek el a rendőrök két szervert; akkor az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) feljelentése alapján. A rendőrség közlése szerint két huszonéves egyetemista hallgató számítógépét foglalták le a kollégiumban. Az ügyben szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt – szakértő bevonásával – folyik a vizsgálat.