Az ORTT elmarasztalta az Echo TV Mélymagyar c. műsorát

2008.12. 3. OS

Az Országos Rádió és Televízió Testület egy tag távollétében egyhangúlag elfogadott határozatában megállapította, hogy az Echo TV Mélymagyar c. műsorának 2008. július 1-jei adása alkalmas volt a cigány kisebbség elleni gyűlölet keltésére, ezzel a műsorszolgáltató magatartása a Médiatörvény alapelvi rendelkezését megsértette, ezért a műsorszolgáltatóval szemben bírságot szabott ki.

A vizsgált műsorszámban folytatott beszélgetés témáját a falvakban élők életkörülményei, megélhetési gondjai és a segélyezés adták. A beszélgetés résztvevői a közbeszédben jelenlévő kérdés, a roma és nem roma lakosság esetleges szembenállásának megvitatását is érintették, melyben a meghívott vendégek tartózkodtak a romákkal szembeni előítéletes megnyilvánulásoktól. Az ORTT álláspontja szerint viszont a műsorvezető szavai összességében úgy voltak értelmezhetők, hogy a cigányok agresszív, szapora, italozó és bűnöző életmódot folytató csoport, melynek legális jövedelemforrása a szociális segély. Megszólalásai a többség és a kisebbség konfliktusát a romák "terrorizáló, antiszociális, elviselhetetlen, mindent ellopó" viselkedésére vezette vissza, amely jogosan váltja ki a többségi társadalom haragját. A műsorvezető ezek után a problémák erőszakos megoldását vizionálta. A határozat szerint az is jogsértő, hogy a műsorvezető a new york-i feketék bűnözői hajlamairól is beszélt.

Az ORTT szerint a műsorszám így sztereotípiákból építkező, bűnbakkereső üzeneteket közvetített, ez pedig közvetlenül hozzájárulhat a cigánysággal szembeni előítéletek további erősödéséhez és a társadalmi konfliktus elmélyítéséhez. A műsorszolgáltató tevékenysége ezzel kimerítette a gyűlöletkeltés Médiatörvényben tiltott magatartását.

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
ORTT
ALAPJOGOK
KISEBBSÉGI JOGOK