A jogi segítségnyújtási szolgáltatások 2008. évi kibővítésével párhuzamosan az igazságügyi és rendészeti tárca elhatározta a minisztériumhoz köthető különböző ügyfélszolgálati tevékenységek felülvizsgálatát.

Az elemző-értékelő munka eredményeként 2008. második félévében az IRM arra a megállapításra jutott, hogy a megyei Igazságügyi Hivatalok munkatársai, valamint a jogi segítői névjegyzékbe felvett ügyvédek (közjegyzők, társadalmi szervezetek, egyetemi oktatók) által nyújtott jogi szolgáltatások (tanácsadás, beadványszerkesztés, peres képviselet) együttesen kielégítik azt a társadalmi szükségletet, amelyre válaszul a tárca egykor létrehozta a minisztérium vidéki ügyfélszolgálatai irodáit.

A fenti megállapítást jóváhagyó miniszteri döntés értelmében az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium vidéki ügyfélszolgálati hálózata 2009. január 1-jétől megszűnik, az ügyfelek azonban továbbra is bizalommal fordulhatnak kérdéseikkel a szaktárcához:

  • Változatlan elérhetőségekkel várja az ügyfeleket a tárca budapesti félfogadási irodája, ahova bárki (személyesen, telefonon és írásban is), jövedelmi viszonyaitól függetlenül fordulhat jogi tanácsért, felvilágosításért jogi természetű problémájának megoldása érdekében. (http://www.irm.gov.hu/?…)
  • Az ország valamennyi megyeszékhelyén, ezen kívül megyénként legalább két kihelyezett félfogadási helyszínen az Igazságügyi Hivatal Jogi Segítségnyújtási Szolgálatának munkatársai egyszerűbb megítélésű ügyekben – a jövedelmi és vagyoni helyzet vizsgálata nélkül, díjmentesen – jogi tanácsot, illetve hatásköri, illetékességi útmutatást adnak bárki számára. (http://www.kih.gov.hu/…/elerhetoseg)