A Magyar Tudományos Akadémiáról (MTA) szóló törvény rendelkezne az akadémikusok számáról, a kormány által elfogadott törvényjavaslat szerint a jövőben legfeljebb 365-en lehetnének – közölte Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön Budapesten.

A kormány szerdai ülésén elfogadott módosító javaslat új feladatokat ad az Akadémiának, modernizálja a vagyongazdálkodását, meghatározza az elnöki, főtitkári jogköröket – ismertette sajtótájékoztatón Budai Bernadett.

A kormány a közeljövőben nyújtja be Országgyűlésnek a javaslatot, s indítványozza, hogy tételesen rögzítsék az Akadémia közfeladatait, illetve határozzanak meg újabb feladatokat is – mondta a szóvivő. Ilyen új feladat például, hogy az Akadémia évente készít majd jelentést kormánynak a magyar társadalom és gazdaság fellendítése érdekében elért eredményeiről, valamint szorgalmazza és segíti a tudományos kutatások eredményeinek társadalmi és gazdasági hasznosítását.

A kormány által elfogadott módosítás modernizálja az MTA költségvetésével és vagyongazdálkodásával kapcsolatos feladatokat, átláthatóbbá és gazdaságosabbá téve a működést – mutatott rá Budai Bernadett. Hozzátette: létrejön a vagyonkezelő testület is, amely az Akadémia ingatlanvagyonával kapcsolatos döntés-előkészítési, képviseleti és végrehajtási jogkört, valamint az elszámolási és a nyilvántartási feladatokat látja majd el. A nagyobb gazdálkodási önállóság több lehetőséget biztosít az MTA-nak a kutatási eredmények piaci hasznosításához, akár saját cégek alapításához is – mondta a szóvivő.

Budai Bernadett elmondta, hogy javaslat az Akadémia korszerűbb szervezetéről, felépítéséről és irányításáról is rendelkezik, meghatározza az elnöki és főtitkári jogköröket. Kifejtette: a változtatások várhatóan javítják majd a kutatóhálózat eredményességét is, megújítják és hatékonyabbá teszik az MTA együttműködését a hazai kutatási és felsőoktatási intézményekkel, valamint az európai uniós tagországok, illetve más országok hasonló műhelyeivel.

A kabinet célja az MTA-ról szóló törvény módosításával, hogy megerősítse az MTA tevékenységi szabadságát, önkormányzati jogait és belső demokráciáját – emelte ki a szóvivő.

Emlékeztetett, hogy az 1994-es jogszabályt módosító javaslat hosszú szakmai előkészítés, az Akadémián belül több éve elindult reformfolyamat eredményeként készült el.