Nem dönthetnek az önkormányzatok a világörökségi címről

2008.12. 5. MTI

Nem léphetnek ki a helyi önkormányzatok egyoldalúan a világörökségi egyezményből - közölte az MTI-vel csütörtökön Soós Gábor, a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságának (VMNB) nemzetközi referense. Ezzel kilenc tokaj-hegyaljai polgármester szerdai bejelentésére reagált, melyben közölték: településeik vélhetően lemondanak a világörökségi titulusról.

"A világörökség nemzetközi kötelezettségvállalás, amelynek a magyar állam a részes állama; mondhatni, nemzeti ügy. Egy helyi önkormányzat nem léphet ki egyoldalúan a nemzetközi egyezményből" - mondta Soós Gábor.

A VMNB munkatársa hozzátette, a helyi közösség érdeklődése híján vagy tiltakozása esetén természetesen nem lehet hosszú távon a világörökségi címet fenntartani. "De nagyon remélem, hogy Magyarország nem jut el idáig, és egyelőre távol is vagyunk ettől" - fogalmazott.

Soós Gábor tájékoztatása szerint a tokaj-hegyaljai világörökségi területhez 27 település tartozik. "Napi munkakapcsolatban vagyunk a Tokaji Történelmi Borvidék Világörökségi Egyesülettel, amelyet a 27 érintett önkormányzat hozott létre, köztük a kilenc kilépni szándékozó település is" - közölte a nemzetközi referens, hozzátéve, a szerdai bejelentést tevő önkormányzatok nem vették fel a kapcsolatot a VMNB-vel.

Eddig egyetlen esetben töröltek helyszínt a világörökségi listáról, az Ománban található antilop rezervátumot, miután az ország jelentősen csökkentette a világörökségi területként nyilvántartott rezervátum területét - beszélt az egyetlen precedensről Soós Gábor. Mint megjegyezte, "egy ilyen lépés hatalmas presztízsveszteség nemcsak az országnak, de a régiónak, sőt az egész világörökségi együttműködésnek is".

Soós Gábor kitért arra is, hogy folyik a jogszabályi környezet átalakítása, azaz a hazai világörökségi törvény kidolgozása. A készülő jogszabály "plusz lehetőségekhez juttatná a világörökségi területeket, konkrétan a tokaj-hegyaljai helyszín esetében pedig egy ideje kilátásban van a kezelési terv felülvizsgálata is" - hívta fel a figyelmet.

A kilenc tokaj-hegyaljai település polgármestere azért határozott úgy, hogy az általa vezetett település vélhetően lemond a világörökségi címről, mert a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés területrendezési tervének szigorú szabályozásai gyakorlatilag meggátolják a térségben az ipari fejlesztést - mondta sajtótájékoztatón Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere.

  • kapcsolódó anyagok
ÖNKORMÁNYZATOK
JOGALKOTÁS