Biztonságos karácsonyt Budapesten! címmel közös bűnmegelőzési akciót tart a rendőrség és a polgárőrség a főváros nagyobb bevásárlóközpontjaiban, karácsonyi vásárokon és nagy forgalmú aluljárókban a rablások, zseblopások és autófeltörések megakadályozására az év végéig.

Oláh László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnmegelőzési osztályának vezetője a budapesti Vörösmarty téren tartott vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta: az egyenruhás rendőrök a nagyobb bevásárlóközpontok környékén segítik a közlekedést, a parkolókban járőröznek a bűncselekmények megakadályozása érdekében, egyben felhívják az autósok figyelmét, hogy értéket ne hagyjanak a járművekben, míg a civil ruhás rendőrök a polgárőrökkel közösen a bevásárlóközpontokban látnak el bűnmegelőzési feladatot.

A főváros 14 nagyobb bevásárlóközpontjában és a karácsonyi vásárokon több mint 100 rendőr teljesít szolgálatot – tette hozzá.

Az osztályvezető közlése szerint a karácsonyi bevásárlások idején megszaporodnak az alkalmi lopások. December elejétől már kétszázzal több ügyet jelentettek a zseblopási osztályon mint a korábbi hónapokban, ezért arra intette az ünnepre készülőket, hogy pénztárcáikat, irataikat ne tartsák mások által könnyen hozzáférhető helyen, vigyázzanak értékeikre és a vásárlások alkalmával legyenek körültekintőek.

Oláh László közölte, hogy a nagyobb piacokon, aluljárókban úgynevezett visszatérő ellenőrzéseket tartanak az illegális termékek és petárdaárusok kiszűrésére.

Kardos Pál, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke elmondta, az akcióban 350 polgárőr közösen járőrözik majd a rendőrökkel.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár színpadán a sajtótájékoztatót követően a rendőrség fúvószenekara szórakoztatta a nézelődőket és vásárlókat.