December 4-én az Európai Unió környezetvédelmi miniszterei Brüsszelben elfogadták a génmódosított szervezetek engedélyezésével kapcsolatos tanácsi ajánlásokat. Hegyi Gyula EP-képviselő, több GMO-s téma jelentéstevője az Európai Parlamentben üdvözölte, hogy a Tanács szigorítaná a génmódosított szervezetek európai engedélyezését.

Az elfogultan GMO párti Európai Bizottság már régóta a tagállamokra próbálja kényszeríteni a génmódosított növényeket, termékeket. A francia elnökség pár hónapja tűzte napirendre a GMO-k engedélyezésének a felülvizsgálatát. Hegyi Gyula év elején elfogadott jelentése több hatáskört biztosított a demokratikusan választott, tevékenységében átlátható és nyomon követhető Európai Parlamentnek. A 2008. december 4-i döntés ezen túl a GMO-k engedélyezésekor szigorítaná a fogyasztók és a termelők egészségét védő biztonsági vizsgálatokat. A brit kormány tiltakozása miatt a Magyarország számára fontos vetőmagokra nem sikerült előírni a GMO mentességet.

Sikernek nevezhető viszont, hogy ezentúl könnyebben lehet régiókat, helyi közösségeket GMO mentes övezetekké minősíteni. Eredméynyként könyvelhető el az is, hogy olyan génmódosított növényekre, melyek magukból növényvédő szerhez hasonló mérgeket bocsátanak ki, ugyanazon szigorú szabályok lesznek érvényesek, mint a növényvédő szerekre.

Hegyi Gyula, aki tagja a magyar GMO kerek asztalnak, reményeit fejezte ki, hogy az Európai Bizottság és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) a mai tanácsi döntés szerint hamarosan a gyakorlatban is szigorít a GMO-k engedélyezési feltételein. A magyar képviselő ugyanakkor hozzátette: az Európai Parlamentben tovább kell küzdeni, azért, hogy minden ország maga dönthessen arról, akar-e GMO-t vagy nem. Ebben a harcban eredményesen működtek együtt a kormányzattal, minisztériummal és az illetékes intézményekkel.