Megkezdődött a Centrum-per a Fővárosi Bíróságon. Az eljárás tárgya, hogy jogosan adta-e el a parkolótársaság a be nem fizetett büntetéseket behajtócégeknek – írta keddi számában a Népszava.

Több milliárd forintnyi parkolási és díjtartozási követelés eladásának jogszerűségéről kellene döntenie a Fővárosi Bíróságnak a perben, amelyet a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal indított közvetve a Centrum Parkoló Kft. ellen. A hétfőn kezdődött tárgyalás alperese azonban nem a vállalat – mivel a hivatal magáncégek felett nem gyakorol befolyást -, hanem az a hét budapesti kerület, ahol a Centrum üzemelteti a parkolókat – írta a napilap.

A közigazgatási hivatal álláspontja szerint a Centrum Parkoló Kft. a kerületek felhatalmazása nélkül adta el követeléseit behajtócégeknek. Az alperes önkormányzatok viszont az eljárás megszüntetését kérték, mondván: a hivatalnak nem őket kellett volna beperelnie, hanem a parkolócég működési területeit összefogó, a kerületeket képviselő Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulását (FÖPT). A társulás azonban jogi személyiséggel nem rendelkezik, így perelni sem lehet – tette hozzá a Népszava.