Kolompár Orbán ellen vádat emelt az ügyészség

2008.12. 9. MTI

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt vádat emelt Kolompár Orbán ellen a Kecskeméti Városi Ügyészség hétfőn. Az érintett az ügy lezártáig nem nyilatkozik.

K. Orbánt, a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet elnökét jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével vádolja az ügyészség, mivel a szervezet valótlan számlákkal igazolt egy pályázaton nyert, 13 millió forint vissza nem térítendő támogatásból lehívott 7,2 millió forintot - nyilatkozta Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes.

A Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet elnöke Kolompár Orbán, aki egyben az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke.

A vádirat szerint a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet 2005-ben pályázatot nyújtott be az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz és 13.079 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, melyből több alkalommal, összesen 7,221 millió forintot vett fel.

A pályázat célja a roma népesség munkaerő-piaci versenyképességének javítása volt.

A vádirat szerint büntetett előéletű Kolompár Orbán elsőrendű vádlott mellett még három embert vádol az ügyészség, akik közül a másod- és a harmadrendű vádlott rokoni kapcsolatban áll az elsőrendű vádlottal.

A harmadrendű vádlott, egy kiskunmajsai gazdasági társaság ügyvezetője hamis tartalmú számlákat állított ki, amelyeket igazolt, míg az ügy negyedrendű vádlottja bevezette a számlákat az érdekképviseleti szervezet könyvelésébe, annak ellenére, hogy tudta, azok mögött nincs valós gazdasági teljesítés.

A másodrendű vádlottat magánokirat-hamisítás vétségével tettesként, a harmadrendű vádlottat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével bűnsegédeként, a negyedrendű vádlottat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével bűnsegédként vádolja az ügyészség.

Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes elmondta: a nyomozás során fény derült egy újabb bűncselekményre is, amelyben szintén érintett a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet. Abban az ügyben folyik a nyomozás, de lényegesen nagyobb a kárérték, és több szervezet is érintett.

Kolompár Orbán az MTI-nek azt mondta, a vádemelésről hivatalosan még nem értesült. Hozzátette: ha az iratot megkapja, ügyvédjével konzultál, a bírósági tárgyalás lezárásáig ugyanakkor nem kíván nyilatkozni.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
ÜGYÉSZSÉG