A teljes hiteldíj fogalmát és a törvény hatályba lépését módosító két javaslatot támogatja a kormány az uzsoratevékenységgel kapcsolatos törvénymódosításnál – közölte Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára kedden a parlamentben.

A módosító indítvány alapján a teljes hiteldíj a kölcsönért fizetendő ellenérték, amely tartalmazza a kamatokat, folyósítási jutalékokat és minden egyéb – a kölcsön felhasználásával kapcsolatosan teljesítendő — ellenszolgáltatást. A másik támogatott módosító javaslat szerint a jogszabály nem jövő év január elsején, hanem március 1-én lépne hatályba.

Avarkeszi Dezső elmondta, hogy a jogszabály hatályba lépését módosító javaslattal elegendő ideje lesz a köztársasági elnöknek a kihirdetésre, illetve a jogalkalmazóknak a felkészülésre.

Az államtitkár a részletes vitában közölte, hogy a polgári törvénykönyvet (Ptk.) és a büntető törvénykönyvet (Btk.) is módosítja az egyes törvényeknek az uzsoratevékenységgel szembeni fellépést elősegítő módosításáról szóló törvényjavaslat. Kifejtette: a Ptk.-módosítás célja, hogy a feltűnően nagy hiteldíj mellett nyújtott kölcsönre vonatkozó szerződések is kellő biztonsággal megtámadhatók legyenek a szolgáltatás és ellenszolgáltatás nagy értékkülönbségére hivatkozva.

Avarkeszi Dezső hozzátette: a sikeres megtámadás feltétele az, hogy a hitelnyújtó által teljesített szolgáltatás és a teljes hiteldíj között feltűnően nagy értékkülönbség legyen és azt a szerződéskötés egyéb feltételei nem indokolják.

Az államtitkár megjegyezte: a bevezetendő szabályt csak a törvény hatályba lépése után kell alkalmazni. Kitért arra, hogy a Btk. módosításával új bűncselekmény lesz az uzsora, ezt az követi el, aki a sértett helyzetét kihasználva üzletszerűen olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amelynek teljesítése a sértettet vagy annak hozzátartozóját súlyos nélkülözésnek teszi ki. Az uzsorát három év szabadságvesztéssel büntetnék, ha valaki bűnszövetségben követi el, akkor akár öt évet is kaphatna.