Az Európai Uniónak 2009. január 1-jével új Biztonságosabb internet programja lesz. Azt követően, hogy az Európai Parlament október 23-án – elsöprő szavazati aránnyal – támogatásáról biztosította az új Biztonságosabb internet programot (IP/08/1571), a tegnapi napon a Miniszterek Tanácsa is elfogadta a dokumentumot.

Az Európai Bizottság a 2009–2013 közötti időszakot lefedő, új Biztonságosabb internet programra vonatkozó javaslatát 2008. február 28-án terjesztette elő (IP/08/310). A program célja, hogy az egyre összetettebbé váló internetes világban védelmet nyújtson a gyermekeknek, és felkészítse őket arra, hogy biztonságosan használhassák az olyan web-szolgáltatásokat, mint például a társasági hálózatok, a blogolás és az azonnali üzenetküldés. A mai napon közzétett Eurobarométer felmérés szerint napjainkban, amikor a 6 és 17 év közötti gyermekek 75%-a már használja az online technológiákat, a 10 évesek 50%-a pedig rendelkezik mobiltelefonnal, az európai szülők 60%-a aggódik amiatt, hogy felnőttek esetleg az interneten keresztül próbálnak – szexuális visszaélés céljával – gyermekük bizalmába férkőzni (grooming), vagy hogy internetes oldalakon vagy mobiltelefonon megfélemlítő üzenetekkel fogják zaklatni őket (online bullying). Az új Biztonságosabb internet program az online szoftverek és mobiltelefonos technológiák intelligensebbé és biztonságosabbá tételével veszi fel a küzdelmet e két jelenség ellen. Az Európai Unió 2009 és 2013 között 55 millió eurót fog költeni arra, hogy az internet biztonságosabb környezetté váljon.

„A gyermekek ma már egészen fiatalon belevetik magukat az internet és a mobiltechnológiák világába, és mire elérik a tizenéves kort, sokan közülük teljesen önállóan, a technológiák között jól tájékozódva barangolnak a világhálón. Mivel az új technológiák segítik a fiatalokat a tanulásban, és új, izgalmas lehetőségeket teremtenek a kapcsolattartásra, gyakran még szüleiknél is hamarabb elkezdik használni őket. Meg kell bizonyosodnunk róla, hogy amikor online és mobilszolgáltatásokat vesznek igénybe, felismerik a bennük rejlő veszélyeket, és ki is védik őket” – mondta Viviane Reding, az információs társadalomért és médiáért felelős uniós biztos. „Örömmel tölt el, hogy a Parlament és a Tanács ilyen gyorsan elfogadta a Bizottság javaslatát, mert ez lehetővé tette számunkra, hogy reagáljunk a szülők nagyon is természetes aggodalmaira, és gondoskodjunk róla, hogy a gyermekek Európában biztonsággal fedezhessék fel az új technológiákban rejlő lehetőségeket.”

A Miniszterek Tanácsa által – a 2009 és 2013 közötti időszakra – ma elfogadott Biztonságosabb internet program azokra az eredményekre épít, amelyeket elődje, a 2005-2008-as program ért el.

Az új program a következő célú projektek társfinanszírozásában vesz majd részt:

  • A társadalom tudatosságának fokozása: az óvatosságból megteendő lépésekre vonatkozó tanácsadással fel kell készíteni a fiatalokat, szüleiket és tanáraikat arra, hogy az online szolgáltatások igénybevétele során felelősen járjanak el.
  • Internetes oldalon vagy telefonon elérhető kapcsolattartó pontok nyilvános hálózatának létrehozása, ahol az illegális vagy káros – különösen a gyermekekkel való szexuális visszaéléssel, a gyermekek behálózásával (grooming) vagy a számítógépes megfélemlítéssel (cyber bullying) kapcsolatos – tartalmakat vagy magatartást be lehet jelenteni.
  • A területet érintő önszabályozási kezdeményezések támogatása, valamint a gyermekek bevonása a biztonságosabb online környezet megteremtésébe.
  • Tudásalap létrehozása az Európában rendelkezésre álló, arra vonatkozó technikai, pszichológiai és szociológiai szakismeretek összegyűjtésével, hogy milyen tendenciák tapasztalhatóak az online technológiák alkalmazása terén, illetve hogy ezek milyen hatással vannak a gyermekek életére.

Az új Biztonságosabb internet program számára elkülönített 55 millió eurós költségvetés a következőképpen oszlik meg: 48%-át szánják a társadalom tudatosságának növelésére, 34%-át az illegális tartalmak és a káros online viselkedés elleni küzdelemre, 10%-át a biztonságosabb online környezet kialakításának elősegítésére, 8%-át pedig a tudásalap létrehozására.

Az új, valamennyi uniós tagállam bevonásával készített Eurobarométer felmérés szerint a 6 és 17 év közötti gyermekek 75%-a már használja az internetet, és ez az arány egyre csak növekszik. Az internetet nem használó szülők fele számolt be arról, hogy gyermekük viszont rendelkezik online hozzáféréssel.

A szülők legalább fele mondta, hogy megbeszélik gyermekeikkel, mivel foglalkoznak, amikor rákapcsolódnak a világhálóra. Ezenfelül elővigyázatossági lépéseket is tesznek, például nem engedik, hogy gyermekeik személyes információkat közöljenek az interneten (92%), illetve hogy idegenekkel álljanak szóba (83%).

A megkérdezettek válaszai alapján a szülők 59%-a használ szűrő vagy megfigyelő szoftvereket. A szűrést nem alkalmazó szülők vagy azt állítják, hogy bíznak gyermekükben (64%), vagy azt, hogy nem tudják, miként lehet hozzájutni a szűrőköz, illetve használni őket (14%). A szűrőkről a Bizottság által nemrégiben közzétett tanulmány (SIP Bench study) rámutat, hogy az elmúlt három évben ezek az eszközök összességében javultak, és telepíteni is könnyebb őket.

A 2009–2013-as időszakra vonatkozó új Biztonságosabb internet programról az alábbi dokumentumok nyújtanak bővebb tájékoztatást: IP/08/310, MEMO/08/322, IP/08/1571.

A jelenlegi, 2005-2008 közötti időszakot felölelő Biztonságosabb internet programról az alábbi dokumentumokban olvashatnak: IP/06/1512 és IP/08/207.

Az új Eurobarométer felmérés „Az európai gyermekek biztonságosabb internethasználata felé vezető úton – a szülők szempontjai” címen az alábbi internetes oldalon tekinthető meg:

http://ec.europa.eu/…robarometer/

A társasági hálózatokról lásd:

MEMO/08/587

További információk:

http://ec.europa.eu/…index_en.htm