Több mint tízmilliárd forintos korszerűsítési program kezdődött a büntetés-végrehajtásnál, a 2012-ig tartó fejlesztés eredményeként költséghatékony, a társadalom támogatását élvező büntetés-végrehajtási szervezet jöhet létre – mondta Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás (bv) országos parancsnoka szerdán újságíróknak.

A szervezet április közepén kinevezett parancsnoka elmondta: a Felelősen, felkészülten című modernizációs programot Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter november 26-án elfogadta. A program készítői felmérték a büntetés-végrehajtás állapotát, helyzetét, problémáit, és ebből kiindulva meghatározták a fejlesztés, korszerűsítés irányát és az oda vezető utat.

Kiemelte: a program eredményeként jobb társadalmi megítélésű, felkészültebb és elhivatottabb állományú, a biztonságot mint alapértéket megerősítő szervezet jöhet létre. Úgy, hogy közben – az elítéltek képzésével, társadalomba visszavezetésének fejlesztésével – kevesebb legyen a visszaeső.

Kökényesi Antal a büntetés-végrehajtás helyzetéről szólva elmondta: folyamatosan csökken a zsúfoltság az intézményekben, a telítettség ma már csak 118 százalék a 2002-es 162 százalékhoz képest. A bv jogi szabályozása azonban még korszerűtlen. A létesítmények, eszközök műszaki állapota, a fogvatartottak elhelyezése rossz, a biztonsági rendszerek, konyhák elavultak.

Hozzátette: a program célja az intézetek rendjének, biztonságának fokozása, az őrzés technikai feltételeinek javítása. Ide tartozik – egyebek mellett – , a fegyverek és fegyverzet felülvizsgálata, a szolgálati kutyák számának növelése és a saját tenyésztés lehetőségeinek kialakítása, a távtárgyalás technikai feltételeinek biztosítása, valamint a csomagvizsgáló berendezések számának növelése, a mobiltelefon-blokkolás jogszabályi és tárgyi feltételeinek megteremtése.

A magyar büntetés-végrehajtási rendszer kritikája, hogy a fogvatartottak fele a szabadulás után újabb bűncselekményt követ el, mert nem találja meg a helyét a társadalomban; ezen is változtatni akarnak – mondta az országos parancsnok. A jelenleginél több lehetőséget szeretnének teremteni arra is, hogy a fiatalkorúak piacképes szakmát tanulhassanak a bv-intézetekben.

A büntetés-végrehajtás létszámgondjairól szólva elmondta, hogy mintegy 200 tiszthelyettes “hiányzik”, az állomány fele öt év alatt kicserélődött, a fiatalok számára nem vonzó a pálya. Ezen a toborzás, a kiválasztás, a felvétel rendszerének korszerűsítésével, illetményemeléssel, kiszámítható és vonzó életpályamodell kialakításával igyekeznek változtatni.

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka ismertette, hogy a program alapján korszerűsítik a gazdasági társaságok működését, racionalizálják az intézmények működését, és jelentős informatikai fejlesztést hajtanak végre. Megjegyezte: a bv gépjárműparkjának átlagéletkora több mint tíz év, ezen is változtatni akarnak.

Hozzátette: a több mint tízmilliárd forintos programnak “legalább a fele” nem költségvetési pénzt igényelne, azt a büntetés-végrehajtás a belső tartalékainak feltárásával, valamint uniós forrásokból fedezné.