A Fővárosi Bíróság (FB) újabb igazságügyi szakértőt rendelt ki egy 2006-os őszi esettel összefüggő személyiségi jogi perben, melyet egy pedagógus indított a rendőrség ellen az – állítása szerint – őt brutálisan megverő rendőrök miatt.

A bíróság csütörtöki végzésében ezzel elfogadta a felperes kérését. A Zajácz László képviseletében eljáró Gaudi-Nagy Tamás szerint a nemrég kézhez kapott vélemény nem tükrözi a bántalmazott férfi egészségi állapotát.

Az ügyvéd sérelmezte azt is, hogy csaknem 11 hónapig tartott, míg a szakértői véleményt a felek megkaphatták, és az végül nem is tért ki teljes körűen valamennyi feltett kérdésre. Zajácz László is megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a vélemény nem vette figyelembe a kórházban kiadott zárójelentést sem.

A rendőrséget képviselő alperesek nem értettek egyet az új szakértő kirendelésével.

Az ügyben eljáró bíró végül elrendelte az újabb szakértői bizonyítást.

A szakértő véleményének azért van jelentősége az ügyben, mert ennek alapján állapíthatja meg a bíróság, hogy a férfinek okozott sérülésekkel milyen mértékű kárt okozhattak az intézkedő rendőrök, ha a felelősségük bizonyítást nyer.

Zajácz László vallomásában elmondta, 2006. szeptember 20-án éjszaka a Kossuth térről távozóban az V. kerületi Bank utca és Október 6-a utca sarkán brutálisan bántalmazták a rendőrök. A Rendőrségi Biztonsági Szolgálat (Rebisz) munkatársai többször megütötték az akkor 45 éves pedagógus arcát, eltörték a csuklóját, kificamították a könyökét, és a földön vonszolva trágár szavakkal szidalmazták.

Később feldobták egy rabszállítóra, majd a XIV. kerületi kapitányságra vitték. Állapota miatt azonban mentőt kellett hívni hozzá. A férfit a mentők kórházba vitték, ahol a kezét begipszelték, majd egy négy és fél órás műtétet követően ismét megbilincselték.

A rendőrök a kórházi dolgozóknak azt mondták, rabkórházba viszik, ám ehelyett a Gyorskocsi utcába szállították. Innen újra a XIV. kerületi kapitányságra, majd egy XIX. kerületi fogdába vitték, orvosi ellátást nem kapott. Másnap délután tették ki az utcára.

A férfi állítása szerint sérülései miatt nem tud a szakmájában elhelyezkedni, ezért kér kártérítést.

Az alperes Rebisz (mai nevén a Készenléti Rendőrség) az intézkedés tényét nem cáfolja, ám azt állítja, hogy a felperes sérülései nem a rendőröktől származnak, hanem a férfi eleséséből. Álláspontjuk szerint a férfivel szemben azért léptek fel, mert meg akart akadályozni egy másik intézkedést.

A férfivel szemben garázdaság miatt eljárás indult, amit azonban megszüntettek.