A Libertas szerte Európában jelölteket indítana a 2009-es európai parlamenti választást megelőző kampányban – jelentette be csütörtökön a Lisszaboni Szerződés írországi leszavazásában oroszlánrészt játszott, és így hírnevet szerzett ír szervezet.

„Ha az emberek erős és egészséges Európát akarnak, amely demokratikus és képes választ adni kérdéseikre, akkor egy Libertas-jelöltre kell szavazniuk. Ha nem akarnak sikeres Európát, vagy elégedettek a mostani antidemokratikus gyakorlatokkal, akkor egy már hatalmon lévő pártra szavazzanak. Azok számára, akik nem adhatták voksukat a Lisszaboni Szerződésre, ez az ő népszavazásuk lesz” – e szavakkal jelentette be csütörtökön Brüsszelben Declan Ganley, az ír Libertas elnöke, hogy az általa vezetett szervezet Európa-szerte jelölteket kíván indítani a 2009-es európai parlamenti választásokon.

A Lisszaboni Szerződés írországi leszavazásakor hírnevet szerzett Libertas – melyet később többen azzal vádoltak, hogy akkori kampányuk finanszírozásához az amerikaiaktól kaptak pénzt – várhatóan a következő hónapokban mutatja be programját, valamint jelöltjeinek listáját.

A szervezet azt tervezi, hogy több uniós tagállamban is jelöltet állít (az Irish Times értesülései szerint ezen országok között van Csehország, Franciaország, Bulgária, Lengyelország és természetesen Írország is), olyanokat, akik – a Libertas megfogalmazása szerint – elkötelezik magukat a szervezetnek a demokrácia, az elszámoltathatóság és az átláthatóság hármasában megjelölt európai platformja mellett, melynek célja nem más, mint hogy Európát visszavigye az emberekhez.

A Libertas bejelentése egybeesett az EU állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozójával, ahol Brian Cowen ír kormányfő felvázolja, miként képzeli el az ír kormány a „lisszaboni” patthelyzet feloldását.