A magyar-szlovák alapszerződésről, a kormányközi vegyes bizottságokról és aktuális kétoldalú kérdésekről is tárgyal ma a két ország külügyminisztere Budapesten.

Az elmúlt napokban Göncz Kinga és Ján Kubis is hangsúlyozta, hogy a munkamegbeszélésen szeretnék megvizsgálni a magyar-szlovák kormányközi vegyes bizottságok működését. A szlovák külügyminiszter arról is beszélt, hogy aktuális kérdésekről is tárgyalnak majd Budapesten. A közelmúlt eseményei alapján ezek közé tartozhat a szlovák parlament által elfogadott kisebbségi tankönyvtörvény, a felvidéki magyar iskolák támogatása és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) kérdése.

A külügyminiszterek az elmúlt egy hónapban megtartott miniszterelnöki, házelnöki és államfői tárgyalások után találkoznak egymással.

Ján Kubis és Göncz Kinga annak fényében tárgyal egymással, hogy Robert Fico kormányfő december elején visszautasította Gyurcsány Ferenc révkomáromi tárgyalásukon tett hatpontos javaslatát, szlovák vezető politikusok pedig elutasították Sólyom László érsekújvári kéréseit Ivan Gasparovic-hoz a szlovákiai kisebbségi törvény megalkotásáról és a kisebbségi ombudsmani hivatal létrehozásáról.