A köztársasági elnökhöz fordulnak a nők elleni erőszakkal foglalkozó civil szervezetek, s arra kérik, hogy a most elfogadott távoltartási törvényt küldje vissza a parlamentnek, mert szerintük az többet árt, mint használ – írta a csütörtöki Népszabadság.

A Patent Egyesület, a Stop-Férfierőszak Projekt és a NANE Egyesület szerint a december 15-én elfogadott törvény továbbra sem védi az erőszak áldozatait, nem mondja ki az elkövetők felelősségét, sőt rontja a fennálló helyzetet – olvasható a cikkben.

“Hónapokkal ezelőtt írtunk egy javaslatot, ami szerintünk megfelelt a nemzetközi normáknak. Ehhez képest az a szöveg, amit az SZDSZ benyújtott, már visszalépés volt. Amit pedig a módosítások után elfogadtak, még rosszabb lett” – mondta a lapnak Spronz Júlia, a Patent Egyesület munkatársa, hozzátéve: annak ellenére, hogy még novemberben is egyeztetett az Igazságügyi Minisztérium a civilekkel, javaslataikat “egyáltalán nem vették figyelembe”.

“Elmosták, hogy erőszakról van szó, úgy kezelik, hogy ez valamilyen konfliktus, amit közvetítéssel, mediációval, életvezetési tanácsokkal kell megoldani” – állítja a jogvédő. A civilek kifogásolják, hogy a 72 órás rendőri távoltartásról szóló döntés meghozatalára 12 órája van a rendőrségnek. Ez idő alatt a bántalmazó otthon lehet. Maga a 72 óra viszont kevés a nővédő szervezetek szerint, ők osztrák mintára 10 napot tartanának kívánatosnak.

Bár a törvény elrendeli a távoltartási esetek soron kívüli tárgyalását, a civilek szerint ez megvalósíthatatlan.

“A gyorsabb eljárás feltételei nem adottak, a bíróságoknak nincsenek erre forrásaik” – jelentette ki a lapnak Spronz Júlia.