Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény módosításáról szóló törvényt Sólyom László köztársasági elnök szerdán – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel.

A közlemény szerint a december elsején elfogadott, a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény (Knyt.) módosításáról szóló törvény kizárta a jelenleg hatályos szigorú összeférhetetlenségi szabályok alkalmazását bizonyos, az önkormányzatok által a civil szférának nyújtott támogatásokra.

Az államfő szerint azonban az összeférhetetlenség éppen azt szolgálja, hogy a támogatásokat személyes érdek nélkül ítéljék oda. Ezért a köztársasági elnök az Országgyűlésnek írt levelében kifejtette, nem ért egyet azzal, hogy a törvénymódosítás lehetővé tenné a támogatásban részesülők részvételét a támogatási döntés meghozatalában – olvasható a kommünikében.

Szili Katalin házelnöknek írott, a törvénymódosítás visszaküldését indokoló levelében a köztársasági elnök hangsúlyozza: fontosnak és értékesnek tartja az önszerveződő közösségek és egyházak társadalmi szerepvállalását, amelyet lehetőség szerint a jog eszközeivel is támogatni kell. Ugyanakkor ez “nem indok arra, hogy a közpénzekből nyújtott támogatások egy részénél akár csak elvileg is ugyanazok lehessenek a döntéshozók és a támogatottak”.

Sólyom László emlékeztet arra, hogy a törvénymódosítás a támogatások egy részét kiveszi a Knyt. szigorú garanciális szabályainak hatálya alól, így nem lehetne alkalmazni a Knyt. összeférhetetlenségi szabályait, tehát az adott támogatásban részesülő egyesület, alapítvány vagy egyház képviselője közreműködhetne a támogatásról szóló döntésben.

Az államfő ezért arra kéri az Országgyűlést, hogy a törvény újratárgyalásánál olyan megoldással segítse az önkormányzati támogatási rendszerek működését, amely fenntartja a Knyt. szigorú összeférhetetlenségi szabályait.