Elkészült az amerikai utasnyilvántartási rendszer (ESTA) magyar fordítása, így még könnyebben utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba – mondta Ján Krc a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja csütörtökön az MTI-nek.

Az ESTA magyar fordítása kevesebb, mint egy hónappal azt követően készült el, hogy Magyarország csatlakozott a vízummentességi programhoz. A magyar verzió keddtől érhető el – mondta Ján Krc.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a magyar verzió indulása óta többen regisztráltak-e az ESTA oldalán, mint korábban. Annyi azonban bizonyos, hogy november végéig körülbelül 1500 magyar állampolgár jutott el Amerikába az ESTA használatával – tette hozzá a sajtóattasé.

Az amerikai nagykövetség arra számít, hogy a vízummentességi program keretében több magyar látogat majd az Egyesült Államokba, mint korábban.

A magyarok egy hónapja utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba. Az utazás előtt azonban regisztrálniuk kell magukat az utasnyilvántartási rendszer internetes oldalán. A https://esta.cbp.dhs.gov internetes címen elérhető elektronikus regisztráció ingyenes és az útlevél lejártáig, de legfeljebb két évig érvényes.

Ha valakinek a kérelmét a rendszer visszautasítja, akkor a nagykövetséghez fordulhat vízumért. Az ESTA-engedély megszerzését nem zárja ki, ha valakinek korábban elutasították a vízumkérelmét. Ha valakinek már most is van érvényes vízuma, akkor nem kell az ESTA-n regisztrálni magát, a szokásos módon utazhat vízumával.

Az ESTA kizárólag a légi és a vízi belépésre vonatkozik. Így ha valaki például Kanadában lép először az amerikai kontinensre, és onnan szeretne átmenni néhány napra az Egyesült Államokba, nem kell ESTA-engedély, csak akkor, ha nem tér vissza Kanadába, hanem például New Yorkban száll repülőre és utazik vissza Magyarországra.

Az amerikai belbiztonsági miniszter október végén jelentette be, hogy hét ország – köztük Magyarország – állampolgárai november 17-től vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba. Magyarországon kívül Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz.