A Fővárosi Bírósághoz fordul jogorvoslatért a Political Capital (PC), mert a másodfokon eljáró Fővárosi Választási Bizottság sem adott helyt a névjegyzék ellen benyújtott kifogásának – közölte a politikai elemző cég szombaton az MTI-vel.

A Political Capital és egy magánszemély a vasárnapi ferencvárosi időközi választás névjegyzéke ellen nyújtott be kifogást az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz (OEVB), mert úgy látták, hogy az Országgyűlés mulasztása miatt a jelenlegi választókerületi beosztás súlyosan aránytalan.

A PC korábbi közlésében rámutatott: a ferencvárosiak szavazatának súlya például több mint kétszer annyit ér, mint a legnagyobb választókerületekben lakó választópolgároké. Az elemző cég szerint a névjegyzékek lezárása és hitelesítése olyan választókerületi beosztásra vonatkozó szabályok alapján került megállapításra, amelyek – az Alkotmánybíróság 2005-ös határozata szerint – sértik az egyenlő választójog alkotmányos alapelvét.

A ferencvárosi helyi választási bizottság még vasárnap egyhangú döntésével elutasította a kifogást, arra hivatkozva, hogy a szavazókörök kialakítása a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően történt. A PC ezt követően a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB) fordult jogorvoslatért, de az FVB helybenhagyta az elsőfokú határozatot.

Január 14-én hozott határozata indoklásában az FVB kiemelte: az Alkotmánybíróság szerint “az egyéni és a területi választókerületek kialakítására vonatkozó szabályok rendkívül hiányosak”, a jogszabályok nem határozzák meg a választókerületek területének módosításánál irányadó szempontokat.

“Tisztázatlan, hogy a kormánynak mit lehet és mit kell mérlegelnie, amikor a változtatásról dönt. Nincs törvényi szabály, amely a megengedett eltérés mértékéről rendelkezne, akár az egyes kerületek választópolgárainak száma közötti különbségek, akár az egyes kerületeknek az átlagtól való eltérése (és az esetleges kivételek) meghatározásával” – írták határozatukban.

Az FVB határozatában arra is figyelmeztetett: “a szóban forgó alkotmányossági probléma megoldása, valamint az ezzel kapcsolatos kérdések eldöntése nem tartozik egyetlen választási szerv (…) – így az OEVB vagy az FVB – hatáskörébe sem”.

A Political Capital szombati közleményében azt írta: az FVB – mint jogalkalmazó – szerint is fennáll az alkotmányossági probléma, ennek tisztázása érdekében az elemző cég a Fővárosi Bírósághoz fordul jogorvoslatért.

A PC indítványozza, hogy az ügy bírája utólagos konkrét normakontroll keretében forduljon az Alkotmánybírósághoz, mert ebben az esetben az AB soron kívül bírálná el az indítványt, “és hamar előállhat olyan helyzet, amely lépéskényszerbe hozhatja az Országgyűlést”. A kezdeményezők célja továbbra is az, hogy az Országgyűlés az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően teremtse meg a törvényi garanciáit a népességmozgások választókerületi követésének.