Szerbia még a cseh elnökség alatt beadhatja csatlakozási kérelmét

Vuk Jeremics szerb külügyminiszter mai (2009. január 26.) brüsszeli látogatása során több uniós vezetővel is tárgyal. Belgrád szeretné, ha egy éven belül megkezdenék az országgal a csatlakozási tárgyalásokat.

Jelenleg a Koszovó elismerése körüli viták és a szabad lábon lévő szerb háborús bűnösök ügye jelentik a legnagyobb akadályt Szerbia csatlakozása előtt, azonban Jeremics jelezte, hogy a belgrádi vezetés mindent meg fog tenni, hogy ezekben a kérdésekben is előlépés történjen. A B92 televíziónak nyilatkozó külügyminiszter elmondása szerint még a júniusban véget érő cseh elnökség alatt benyújtanák a tagfelvételi kérelmet, ezt követően pedig még 2009 vége előtt szeretnék elnyerni a tagjelölti státust, míg a csatlakozási tárgyalásokat a 2010 első félévében esedékes spanyol elnökség alatt szeretnék megkezdeni.

Jeremics Brüsszelben találkozik az Európai Bizottság képviselőivel, majd megbeszéléseket folytat a Tanács jelenlegi (cseh) és az azt követő (svéd) elnökséggel. Rajtuk kívül a holland partnerével is találkozik a szerb diplomácia első embere. Korábban Hollandia ellenezte a leghevesebben a Stabilitási és Társulási Megállapodás aláírását Szerbiával, mivel úgy ítélték meg, hogy Belgrád nem működik együtt kellőképpen a Hágai Nemzetközi Törvényszék a Szerbiában bujkáló délszláv háborús bűnösök – elsősorban a Ratko Mladics – kézre kerítése érdekében. A szerb hatóságok ugyanakkor mindvégig azt állították, hogy mindent megtesznek az elfogásukért.

Egy múlt héten megjelent közvélemény-kutatás eredménye szerint a szerbek 61 százaléka támogatja az ország csatlakozását az Európai Unióhoz, ugyanakkor a csatlakozási folyamat lassúsága sokakat kiábrándít, melynek következtében folyamatosan csökken a támogatók aránya. 2008 májusában még a lakosság 67 százaléka pártolta a belépést.

Habár a tavalyi választásokat a nyugatbarát és integrációpárti Borisz Tadics nyerte meg, a nacionalista ellenzék miatt több olyan fontos törvényt nem sikerült még elfogadni, melyek elengedhetetlenek lennének az ország uniós csatlakozásához.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ
KÜLFÖLDI KORMÁNYZATOK