Versenyhivatali vizsgálat indul a Megasztár 4 műsora kapcsán

2009.02. 3. Jogi Fórum / GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az MTM-SBS Televízió Zrt.-vel és az Interaktív Televíziós Műsorkészítő Kft.-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2009. február 2-án versenyfelügyeleti eljárást indított az MTM-SBS Televízió Zrt. és az Interaktív Televíziós Műsorkészítő Kft. ellen. A versenyhatóság gyanúja szerint a két vállalkozás valószínűleg megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt.

A GVH észlelte, hogy a TV2 televíziós csatornán 2008. év őszétől sugárzott Megasztár 4 című tehetségkutató műsor élő adásaiban a szavazatok küldésére buzdító felhívás tévesen azt a képzetet kelthette a fogyasztókban, hogy csupán, illetve elsősorban a szavazataikon múlik a versenyzők továbbjutása.

Az érintett műsor országos televíziós csatornán való megjelenése miatt megállapítható a GVH hatásköre. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt ugyanis a versenyhatóság jár el, ha a kereskedelmi gyakorlat a gazdasági verseny érdemi befolyásolására alkalmas. A törvény értelmében a gazdasági verseny érdemi érintettsége minden egyéb körülményre tekintet nélkül fennáll, ha a kereskedelmi gyakorlat országos műsorszolgáltatást végző műsorszolgáltatón keresztül valósul meg.

A GVH vizsgálata kiterjed a Megasztár 4 című tehetségkutató műsor adásain túl a műsor népszerűsítését célzó összes – 2008. szeptember 1-jétől 2008. december 31-ig terjedő időszakban folytatott – kereskedelmi gyakorlatra.

A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény alapján az eljárás befejezésének határideje 90 nap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – egy alkalommal legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-10/2009.

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
FOGYASZTÓVÉDELEM
VERSENYJOG
GVH