Sajtótörvény-módosítást szorgalmaznak a lapkiadók

2009.02.17. MTI

A sajtótörvény módosítását kezdeményezi a parlamenti illetékes szakbizottságánál a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE); közel másfél tucatnyi ponton javasolnak változtatást - nyilatkozta Kázmér Judit elnök kedden.

A szervezet szövegszerű javaslatokat kíván letenni a parlamenti szakbizottság asztalára, részletekről azonban addig a pillanatig nem kíván nyilatkozni - közölte az MLE elnöke.

A lapnyilvántartással, a logók védelmével kapcsolatos elemeken módosítani kellene, de elengedhetetlen az is, hogy egyfajta átjárhatóságot teremtsenek e jogszabály és a szabadalmi törvény között - mondta.

Hozzátette, a technikai értelemben számos ponton elavultnak számító szabályozást javaslataikkal szeretnék gyorsabbá, hatékonyabbá, átláthatóbbá és a piaci viszonyoknak a mainál sokkal megfelelőbbé tenni a rendszert.

"Kifejezetten el szeretnénk kerülni, hogy együtt kezeljék e jogszabály és a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény módosítását" - jegyezte meg, hangsúlyozva, két külön iparágról van szó.

Kázmér Judit szólt arról is: az MLE-n belül sem sikerült még egységes álláspontot kialakítaniuk arról, hogy a nyomtatott vagy az írott sajtóra vonatkoztassák a jogszabályt; a különbség lényege, hogy míg utóbbi esetben az interneten megjelenő szövegeket is ebbe a körbe sorolnák, addig az előbbiben a világhálón közzétett audiovizuális tartalmakat egyértelműen a médiatörvény hatálya alá rendelnék.

  • kapcsolódó anyagok
SAJTÓ
JOGALKOTÁS