Összesen tizenöt fénymásoló berendezések forgalmazásával foglalkozó vállalkozás ellen indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A versenyhatóság gyanúja szerint a cégek kartellbe tömörülve indultak egy közbeszerzési tenderen.

A GVH munkatársai 2009 február 18-án előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Canon Hungaria Kereskedelmi Kft., a Konica Minolta Magyarország Üzleti Megoldások Kft., a Ricoh Hungary Irodarendszerek Kft. valamint a Xerox Magyarország Kereskedelmi Kft. telephelyein. Ezzel együtt a versenyhatóság eljárást indított a Bravogroup Rendszerház Kereskedelmi Kft., a Delta Informatika Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., a Colorspectrum Kereskedelmi Termelő és Szolgáltató Kft., az Euro-profil Szerviz Szolgáltató és Kft., az Infocopy Kereskedelmi Kft., a Danka Magyarország Irodatechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Nashua-Mezon-Tec Kereskedelmi és Szerviz Kft., az Albacomp Számítástechnikai Zrt., az Aquis Informatika Zrt., a Rufusz Computer Rendszerház Számítástechnikai és Hálózattervező, Kivitelező Kft. valamint az Xcopy Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ellen is.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság 2008. július 11-i dátummal közbeszerzési eljárást írt ki fénymásoló gépek szállítására. A GVH rendelkezésére álló adatok alapján alaposan feltehető, hogy a közbeszerzési kiírás első négy – gyártói – kategóriájában nyertes vállalkozások az adott kategórián belül valamint a négy kategória között is előzetesen megállapodtak abban, hogy milyen egymáshoz közeli árszinten adják be ajánlataikat, illetve hogy mely vállalkozás, mely kategóriában fog elindulni.

A rendelkezésre álló adatok szerint közbeszerzés az EU tagállamokban bejegyzett vállakozások számára nyitott volt, azonban a feltételezett egyzetetések és megállapodások alkalmasak lehettek arra, hogy az abban résztvevők magyarországi piaci részesedését stabilizálják és egyben gátolják új szereplők piacra való belépését.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-149/2008.