Medián - Megosztott közvélemény a parlament feloszlatása ügyében

2009.03.23. MTI

Egy nappal Gyurcsány Ferenc bejelentése után gyakorlatilag minden magyar választó (95 százalék) hallott arról, hogy a miniszterelnök hajlandó lemondani - közölte a Medián felmérését a Népszabadság hétfőn.

A lap megbízásából készült, ezer ember telefonos megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatás szerint a kormányfő távozási szándékát a relatív többség - 49 százalék - örömmel fogadta, ami sokak szerint megnyitotta a lehetőséget a változások előtt. A változás véghezvitelét csaknem minden második választó előre hozott választással megválasztott új parlamenttől várja, de közel ennyien voltak azok is, akik szerint nincs szükség a parlament feloszlatására.

A jelenlegi parlamenti erőviszonyokkal számoló forgatókönyvek közül egyértelműen egy párton kívüli szakértő által vezetett új kormány megválasztása a leginkább támogatott. A válaszadóknak felsorolt személyek közül Bokros Lajos a legismertebb és egyben a leginkább megosztó jelölt: róla mondták a legtöbben azt is, hogy nagyon alkalmas lenne és azt is, hogy egyáltalán nem lenne az. Összességében Surányi György, egykori jegybankelnök kapta a legjobb "osztályzatot", a felsoroltak (Simor András, Békesi László, Gráf József, Kiss Péter, Bajnai Gordon) közül az MSZP és a Fidesz szavazótáborában is ő a "nyerő" - olvasható a Népszabadságban.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
KORMÁNYZAT