A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálja, hogy az orosz Surgutneftegas tulajdonszerzése a Mol Nyrt-ben megfelel-e a tőkepiaci törvény rendelkezéseinek.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatot indított azért, hogy kiderítse, a szabályoknak megfelelően szerzett-e tulajdonrészt a Mol Nyrt.-ben az orosz Surgutneftegas. A felügyelet a tőkepiaci törvényben előírt rendelkezések alapján vizsgálja az ügylet szabályosságát – mondta el Binder István, a PSZÁF szóvivője. A vizsgálatot a Mol panasza alapján indították azért, hogy kiderüljön, a tőkepiaci normák passzusai nem sérültek-e a tranzakció nyomán.

A felügyeletnek a vizsgálatra 180 nap áll rendelkezésére, ami meghosszabbítható. Ha külső féltől kell beszerezni információkat, a válaszadásig tartó idő nem számít bele a határidőbe. A szóvivő részleteket nem árult el, de közölte, hogy a felügyelet nyilvános határozattal zárja le a vizsgálatot.

Binder István emlékeztetett arra, hogy a Molban való tulajdonszerzéssel kapcsolatban nem ez az első felügyeleti vizsgálat: 2007-ben az oroszoknak a pakettet most eladó osztrák OMV olajipari cég felvásárlási kísérleteit is elemezte a hatóság, melynek nyomán a Molt és az OMV-t is bírsággal sújtotta.

A Surgutneftegas Oroszország egyik legnagyobb kőolaj- és földgáz-ipari konszernje, amelyben számos, nagy kőolaj- és földgáz-tartalékokkal rendelkező korábbi állami vállalat tömörült 1993-ban.