Egy brit kutatás szerint a háziorvosok negyede kezelt már olyan beteget, aki az interneten vásárolt hamis vagy nem megfelelő gyógyszerek fogyasztásából eredő egészségügyi panaszokkal kereste fel – olvasható a Daily Mail honlapján.

Becslések szerint mintegy 2 millió brit állampolgár vásárol rendszeresen gyógyszereket a világhálón keresztül. Az online megrendelt szerek egy jelentős része azonban rossz minőségű, hamis vagy forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező egészségügyi készítmény, amelyeket a legkülönfélébb panaszok, mint például hajhullás, túlsúly, erekciós problémák kezelésére keresnek a vevők. Sokan a termékek alacsony ára miatt választják az online megoldást, mások receptre kapható gyógyszerhez szeretnének recept nélkül hozzájutni. A szakértők szerint azonban a lehető legrosszabb ötlet gyógyszert megbízhatatlan forrásból, vagy receptre kapható készítményt orvosi javallat nélkül beszerezni. Hiszen a kapott gyógyszer amellett, hogy nem segít a panaszokon, tovább súlyosbíthatja azokat.

Egy friss felmérés adatai szerint a brit háziorvosok negyede kezelt már olyan beteget, aki az interneten vásárolt készítmények fogyasztásának következtében kialakult panaszok miatt fordult hozzá. További nyolc százalék pedig valószínűsíti, hogy praxisa során tapasztalt már ilyen esetet. A háziorvosok álláspontja szerint az online patikák jelentős része nem megbízható. Hamis és nem megfelelő minőségű készítményeket kínálnak, ráadásul hozzá nem értő személyek értékesítik ezeket. A megkérdezett egészségügyi szakemberek 85 százaléka szerint a jelenleginél sokkal szigorúbban kellene szabályozni az internetes gyógyszerkereskedés területét annak érdekében, hogy a hamis és rossz minőségű gyógyszerek forgalmazási arányát, és az ezek fogyasztásából eredő veszélyeket csökkenteni lehessen.

A kutatás eredményeire reagálva a brit gyógyszerészek szakmai és szabályozó szervezete, a Royal Pharmaceutical Society (RPSGB) és a gyógyszerbiztonságért felelős nagy-britanniai kormányzati szerv, a Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) májustól újabb figyelemfelhívó kampányt indít. Ennek során azokról a készítményekről tájékoztatják majd a lakosságot, amelyeket a leggyakrabban hamisítanak, valamint tanácsot adnak a hamis gyógyszerek vásárlásának elkerülésére.