A gyermekgondozási díj legfeljebb annyi időre vehető igénybe, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, de ez a juttatás továbbra is legfeljebb a gyermek két éves koráig jár – mondta a szociális tárca államtitkára kedden az Országgyűlésben, a gyermekek védelméről szóló törvény módosításának vitájában.

Az előterjesztés azokat a gyermekgondozási rendszer átalakítására vonatkozó lépéseket iktatja törvénybe, amelyek Bajnai Gordon miniszterelnök válságkezelő programjában szerepelnek.

A kormány szándékai szerint a jövőben a terhességi gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj igénybevételéhez a jelenlegi 180 nap helyett 365 nap biztosításban töltött időre lesz szükség, és a gyermekgondozási díjat legfeljebb olyan időtartamban lehet igénybe venni, mint amennyit a szülő biztosításban töltött – mondta Korózs Lajos expozéjában.

Hangsúlyozta: így ez a juttatás továbbra is legfeljebb a gyermek kétéves koráig jár.

A törvénynek ez a része – a javaslat szerint – 2010. május 1-jén lép hatályba, tehát a jövő év április 30-ig született gyerekekre a jelenlegi szabályok vonatkoznak.

Korózs Lajos kitért arra is, hogy a családi pótlékra vonatkozó rendelkezések módosításával összhangban lehetőség lesz arra – a javaslat elfogadása esetén -, hogy az összeg ötven százalékát az érintett család természetbeni juttatás formájában kapja meg. Ezt a települési önkormányzat jegyzője rendelheti el. A korlátozás időtartama egy év, és az intézkedés szükségességét legalább fél évenként felül kell vizsgálni.

Az államtitkár elmondta: a módosítás része, hogy a helyettes szülők, nevelőszülők a korábbinál eggyel kevesebb gyermeket nevelhetnek egy időben. Így a hagyományos nevelőszülőknél öt helyett négy, a hivatásos nevelőszülőknél nyolc helyett hét, a speciális hivatásos nevelőszülőknél pedig öt helyett négy lenne a gyermekek száma.

Az államtitkár a súlyponti kérdések között említette még a gyermekvédelmi igazgatási bírság bevezetését és a szociális és gyámhivatal véleményezési jogkörének garantálását. Közölte: a gyermekvédelmi igazgatási bírság összege a javaslat szerint maximum 200 ezer forint lenne.

A tervezett módosítások indoklásaként Korózs Lajos elmondta: a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátások – a több mint kétmillió gyermek közül – mintegy 204 ezer veszélyeztetettként nyilvántartott gyermeket érintenek. A 204 ezer gyermekből 105 ezer anyagi, 49 ezer környezeti, 42 ezer magatartási és 9 ezer egészségügyi okból minősül veszélyeztetettnek.

2007-ben mintegy húszezer gyermeket vettek védelembe, közülük 14 ezret a gyermekjóléti szolgálat jelzése alapján.

A családjukból kiemelt gyermekvédelmi szakellátásban részesülő 18 év alatti gyermekek száma mintegy 17 ezer volt, ami a gyerekek közel egy százalékát jelenti. Az utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttek – 18-24 év közöttiek – száma közel négyezer volt.

Korózs Lajos kiemelte: a nevelőszülők és a hozzájuk elhelyezett gyermekek száma minden évben emelkedik. A családból kiemelt, gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő gyermekek mintegy 54 százaléka él jelenleg közel 5.500 nevelőszülőnél.