A tokaj-hegyaljai települések között nehezen megszületett világörökségi konszenzust is felboríthatja a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának a szerencsi szalmatüzelésű erőművel kapcsolatban kiadott állásfoglalása – állítja Rónavölgyi Endréné, Szerencs szocialista polgármestere a csütörtöki Népszabadságban.

A lap emlékeztet arra, hogy Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a napokban kijelentette: véleménye szerint veszélyezteti a környezeti, a természeti és a világörökségi értékeket, ha a BHD Hőerőmű Zrt. által építendő szerencsi szalmatüzelésű hőerőmű beruházása megvalósul. Az ombudsman jelezte: kezdeményezi az illetékes hatóságnál a jogerős építési engedély visszavonását, és új eljárás lefolytatását kéri az ügyben.

A szerencsi polgármester erre reagálva közölte, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség 2007-ben lefolytatott vizsgálata során nem talált olyan körülményt, amely az engedélyek jogszerűségét megkérdőjelezte volna. A szerencsi polgármester a lapnak ehhez azt is hozzátette: városuk továbbra is fenntartja kilépési szándékát a világörökségi területből, ha a világörökségi törvény, valamint a készülő kezelési terv elzárja az ipari fejlődéstől a települést és környékét.

A zempléni város önkormányzata kilépési szándékát tavaly év végén meghozott döntésével jelezte, határozatukat később felfüggesztették, miután a világörökségi terület önkormányzataival egyezségre jutottak a jelentősebb vitás kérdésekben.

Rónavölgyiné szerint ez az ingatag konszenzus is veszélybe kerülhet az ombudsman lépései nyomán – olvasható a cikkben.