Egyenlő jogokat szavazott meg az EP az európai utasoknak

2009.04.24. BruxInfo

Az eddigieknél utasbarátabb és hatékonyabb jogérvényesítést eredményező európai szabályozást szavazott meg az EP, melynek értelmében mindegy, hogy helyi vagy távolsági buszon, esetleg hajón utazik valaki, ugyanolyan jogok illetik meg mind a 27 tagállamban.

A késésekből, járatkimaradásokból, balesetekből és egyéb okokból igényelt kompenzációk szigorúbb kikényszerítésével szeretné az eddig megítélése szerint nem kellően kiforrott egységes busz és hajóközlekedési piacok működését javítani az Unió. A Bizottság erre vonatkozó decemberi javaslata kapcsán fogadott el nagy többséggel jelentést csütörtökön az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

Az olasz néppárti Gabriele Albertini jelentését a buszközlekedésről első olvasatban 557 igen, 30 nem és 23 tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők, míg a francia szocialista Michel Teychenné belvízi és tengeri hajózásról szóló szövege 587 igen, 8 nem és 19 tartózkodással lett elfogadva.

A javaslatok lényege, hogy az utasok tájékoztatásának javításával, a erősebb jogvédelemmel és a kompenzációk kifizettettetésének egységesítésével és egyszerűsítésével szeretné az Unió polgárai utazási jogait hatékonyabban érvényesíteni. Jelenleg ezek a szabályok országonként eltérnek és a különböző szabályok miatt sokszor rendkívül hosszadalmas és körülményes a kompenzációk kifizetése.

Az EP jelentése értelmében a jövőben amennyiben a járat egy és két óra közötti késéssel ér célba a menetjegy 25 százaléka jár vissza az utasnak, két óránál hosszabb késés esetén már a jegy 50 százaléka. Amennyiben a hajózási társaság nem biztosít csere járatot és juttatja célba az utast, illetve nem ad kielégítő tájékoztatást, az a jegy teljes árát köteles visszafizetni a cserben hagyott polgárnak.

A buszjáratok esetében ha az indulás vagy az érkezés időpontja a menetrendtől több mint 2 órával eltér, a busztársaságnak kötelessége alternatív közlekedési lehetőséget kínálni az utasoknak. Amennyiben az utas nem kíván az alternatívával élni, a teljes menetjegy ára visszajár.

Viszont ha a buszvállalat nem kínál alternatív közlekedési megoldást, a jegy árának 150 százalékát kell kifizetnie kompenzáció gyanánt.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
KÖZLEKEDÉS
EURÓPAI PARLAMENT