Ombudsman - Az állam kötelessége érdekeltté tenni a fogyasztókat a távhőben

2009.05.14. MTI

Az állam felelőssége és kötelezettsége, hogy olyan gazdasági környezetet alakítson ki, amely érdekeltté teszi a fogyasztókat, hogy a távhőt válasszák fűtési módnak - közölte Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa csütörtökön az MTI-vel, miután megbeszélést folytatott Kovács Lajossal, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatójával.

A távhő versenyképessé tételének számos példája van Európában: ilyen a gáztarifa rendezése, a távhődíj mérséklése, a távhőszolgáltatás kedvezményes áfakulcsba sorolása, a lakosság energia-hatékonyságának növelése, amihez a jelenleginél hatékonyabb állami támogatás szükséges - közölte az ombudsman.

Az országgyűlési biztos ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a környezetvédelmi előnyökkel járó szolgáltatás megtartásának nem lehet eszköze a fogyasztók szabadságának jogi úton történő korlátozása.

Szabó Máté a találkozón felvetette a közterületeken lévő távvezeték-aknákba költöző hajléktalanok biztonságával kapcsolatos problémákat is. A télen magas nyomással és hőmérsékleten működő vezetékhálózat ugyanis veszélyezteti az aknákban meghúzódó embereket.

A FŐTÁV Zrt. vezetője az ombudsmannal együtt kívánja felkérni a tulajdonos fővárosi önkormányzatot, hogy a téli időszakban - a balesetek elkerülésére - alakítson ki a hajléktalanok számára távhővel fűtött melegedő helyiségeket - áll a közleményben.

  • kapcsolódó anyagok
OMBUDSMAN